Capak: Hrvatski državljani koji se vrate doma, neće moći nazad u inozemstvo odmah nakon Uskrsa

blank
Foto: screenshot, dnevnik.hr

Na redovnoj press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako se hrvatski državljani koji dođu za Uskrs doma neće moći vratiti u inozemstvo dok im ne istekne 14-dnevna samoizolacija, ako ju žele prekinuti, morat će imati niz dozvola i potvrda.

– Kada su naši ljudi koji rade u inozemstvu dolazili kućama stavljali smo ih u 14-dnevnu samoizolaciju, a vrlo često su je prekidali ranije jer su se trebali vratiti na radno mjesto u inozemstvo – rekao je Capak dodavši da su to dopuštali ako nisu imali simptome, no neki od njih su to zloupotrebljavali, dolazili bi u petak, a u nedjelju se već vraćali.

– Zbog toga što je profunkcionirao naš repozitorij podataka od granične policije i sanitarne inspekcije, epidemiologa i bolnica, više nećemo dopuštati da se zemlja napusti bez dozvole epidemiologa i brisanja te osobe iz registra samoizolacije. Ako je žele ranije napustiti to će moći ako nemaju simptome, ali će morati imati dozvolu liječnika i epidemiologa i potvrdu da nemaju simptoma – rekao je Capak dodavši kako će im za prelazak granice trebati potvrda koja elektronskim putem dolazi do svakog graničnog policajca. (www.icv.hr)