Crveni križ Slatina u doba korone: Dostavljaju lijekove, hranu i plaćaju račune

Prvu bitku u doba korona krize Crveni križ Slatina odradio je za Josipovo, 19. ožujka, kada je u svom prostoru održao tradicionalnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Na nju se odazvalo 70-ak darivatelja, a i u toj velikoj masi ljudi nitko nije bio zaražen koronavirusom.

Od svih zaposlenika Crvenog križa, računajući i 22 zaposlenice u projektu “Zaželi”, uspostavili su žurnu službu na usluzi građanima koji telefonskim pozivom traže usluge dostave hrane, lijekova i plaćanja računa.

Sa djelatnicama projekta “Zaželi” iz Čađavice i djelatnicama koje u istom projektu zapošljava grad Slatina i 15-aak prijavljenih potencijalnih volontera, slatinski Crveni križ je formirao bazu od 50-tak osoba koje su u svako doba spremne pružiti spomenute usluge. Srećom, na području grada Slatine i pet pripadajućih općina rodbinska i susjedska solidarnost je velika, tako da Crveni križ Slatina nije imao puno intervencija. Na broj Crvenog križa Slatina 033/ 551-230 u protekla tri tjedna javilo se svega 30-aak građana šireg slatinskog područja kojima su promptno ispunjene tražene usluge, uglavnom dostavu lijekova i hrane. Svi zaposlenici su propisno obilježeni i imaju iskaznice Crvenog križa za krizna stanja s fotografijama, tako da mogu biti prepoznati od građana kako bi se izbjegla moguća prijevara.

2 e1586346207696
foto: CK Slatina

Osim usluga po pozivu, djelatnici pet dana u tjednu obilaze svojih oko 185 korisnika iz projekta “Zaželi” i korisnika “Pomoći u kući”, temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb, i pružaju im samo gore navedene bazične usluge, te pripremu i donošenje ogrjeva pred kuću. Djelatnici slatinskog Crvenog križa šest dana u tjednu dostavljaju tople obroke za 95 korisnika u više od 20 naselja šireg slatinskog područja. Obroke kuhaju i serviraju u jelonoše djelatnici restorana Stari podrum, što je mali doprinos Crvenog križa u očuvanju radnih mjesta.

– Za uskrsne blagdane pripremili smo i 100 paketa prehrambenih i higijenskih artikala vrijednih 13.000 kuna, koje ćemo podijeliti socijalno ugroženim obiteljima. U nadi smo da će se ovaj mali, nevidljivi i opasni neprijatelj za tjedan-dva povući kako bi mogli nastaviti normalan život, ali sa drugačijim sustavom vrijednosti. Ova korona kriza pokazala je da je najveći broj naših prijepora i prioriteta bezvrijedan, osim očuvanja života i zdravlja – rekao je ravnatelj Crvenog križa Slatina, Vladimir Jelenčić.

(www.icv.hr, adf, vj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content