Dr. Alemka Markotić: Ovako nešto nismo imali od 15. stoljeća kad je harala kuga

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” dr. Alemka Markotić gostovala je putem videolinka u Centralnom dnevniku bosanskohercegovačke televizije Face.
Odgovorila je na pitanje što je zapravo koronavirus i radi li se o prirodnom virusu ili pak možda o nečem iz laboratorija.

– Normalno je da kad izbije ovakva brza, neočekivana epidemija kakvu nismo mogli zamisliti, onda se pojave i takve teorije. Sva dosadašnja istraživanja koja rade svjetski znanstvenici upućuju na to da bi to trebao biti prirodni virus. Znam svojim studentima reći da je priroda najveći bioterorist. Ono što priroda može kreirati teško da neki čovjek može kreirati – kazala je Markotić.

Koliko će trajati borba s koronavirusom Markotić se ne usudi prognozirati.

– U kontaktu sam i sa svjetskim stručnjacima koji su godinama svladavali različite epidemije po svijetu, ni oni se ne usude prognozirati. Ovo je doista jedan neobičan virus. Ovako nešto sigurno nemamo od 14. ili 15. stoljeća kad je kuga vladala, kad su velike boginje odnosile živote i mijenjale svijet – kazala je Markotić te dodala da je od tada svijet zaboravio kako te stvari zapravo izgledaju.

– Infektivne bolesti znaju često biti samoograničavajuće: dođu i nestanu. Mi svi priželjkujemo onaj scenarij koji je napravio SARS. U 6 mjeseci protutnjao je cijelim svijetom. Danas su brojke puno veće nego kod SARS-a, sve je drukčije, ali ako se budemo držali mjera, mislim da bismo se mogli izboriti u nekom razumnijem i kraćem vremenu. To ovisi ne samo o stručnjacima, nego doista o svim stanovnicima, o svim građanima. Zajedno možemo puno, a ako netko kvari tu priču, onda ćemo dugo čekati na sretan završetak – kazala je Markotić.

Na pitanje što BiH može naučiti od Hrvatske u stavljanju koronavirusa pod kontrolu, Markotić je kazala da ne treba prerano slaviti pobjedu.

– Još je sve kritično, situacija se može i pokvariti, ali se trudimo na prvu prepoznati ugroze i reagirati najbolje što možemo – rekla je Markotić koja je potvrdila i da je ovaj novi koronavirus puno zarazniji nego što se mislilo.

– On je puno zarazniji nego što se mislilo, ali pokazalo se da je za širenje potrebna uska, zatvorena sredina. Već ga pomalo zovemo obiteljski virus jer je najjače širenje išlo unutar obitelji. Potreban je bliski i uski kontakt u zatvorenom prostoru, a ne samo proći pokraj nekoga i zaraziti se – kazala je i odgovorila na pitanje utječe li i godišnje doba na širenje virusa.

– Da godišnje doba sigurno neće sve riješiti, neće, ali virusi su čudna bića i ja se nadam da će on možda i sam odlučiti prestati – rekla je i ponovila mantru o držanju udaljenosti, pranju ruku, neskupljanju u velikom broju.

– Mislim da nam je koronavirus pokazao koliko je jako opasan, kakvu sve štetu na svim razinama ljudskog života može napraviti i ne vjerujem da će biti puno onih koji se ne bi cijepili protiv koronavirusa – odgovorila je Markotić na pitanje o strahu od cijepljenja, prenosi Jutarnji list. (rtl.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content