Dr. Venus: Uskoro ističe razdoblje inkubacije, vjerujemo da pozitivni supružnici nisu nikog drugog zarazili

Na području Virovitičko-podravske županije još uvijek imamo vrlo povoljnu epidemiološku situaciju s obzirom da od ukupno 80 obrađenih uzoraka imamo i dalje samo 2 pozitivna, rekao je dr. Miroslav Venus član županijskog Stožera civilne zaštite i ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo “Sv. Rok”.

Ono što dodatno ohrabruje je činjenica da su svi kontakti oboljelih supružnika detektirani na vrijeme. Oni koji su imali simptome infekcija respiratornog trakta su testirani i bili su negativni.

– Naravno, svi su stavljeni pod režim kućne samoizolacije u periodu od 14 dana, a tih 14 dana, kao razdoblje najduže inkubacije, ovih dana i izlazi. Među njima trenutno nemamo pozitivnih na koronavirus i realno je za predpostaviti da te dvije osobe koje su detektirane kao pozitivne nisu zarazile nikog drugog – optimističan je dr. Venus, no naglašava kako ove dobre vijesti nikako ne znače da je vrijeme za opuštanje.

– Unatoč povoljnoj epidemiološkoj situaciji na području naše županije, unatoč tome što je puno bolja situacija i na razini čitave Republike Hrvatske, unatoč tome što je i vrijeme lijepo i toplo te unatoč tome što nam se približava Uskrs i uskrsni blagdani, moram naglasiti da se ne smijemo opustiti! Najbitnija poruka koju želim poslati je da ako želimo zadržati ovu dobru pozitivnu epidemiološku situaciju i dalje moramo, unatoč svemu, održavati socijalnu distancu, ostati kod kuće, ne posjećivati se, ne izlaziti bespotrebno van, održavati osobnu higijenu, posebno higijenu ruku te slušati upute i stručne savjete koje daje, kako naš županijski Stožer civilne zaštite, tako i Nacionalni stožer na razini Republike Hrvatske- ističe Venus.

– Samo zajedničkim snagama možemo ovu povoljnu epidemiološku situaciju održati ovakvom i da se ove mjere koje su provedene u cilju zaštite života i zdravlja svih nas u nekakvom doglednom vremenu počnu ukidati i popuštati. Ako sad pogriješimo u narednih tjedan do dva, onda će te mjere biti duže na snazi – upozorio je Venus. (www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content