FOTO Napreduju radovi na energetskoj obnovi virovitičke Streljane: Projektom će se postići značajna ušteda toplinske energije

Grad Virovitica odlučio je energetski obnoviti sve zgrade u vlasništvu Grada Virovitice, koje su u derutnom stanju i kroz čiju obnovu mogu smanjiti troškove te u konačnici ostvariti uštede. Jedan od takvih objekata je i zgrada Streljane u Virovitici.

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin potpisao je u studenome 2018. godine s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrade Streljane u Virovitici. Projekt je odobren u sklopu Javnog poziva za “Energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora”, a iznos bespovratnih sredstava je 564.303 kune.

U tijeku su radovi na spomenutom projektu, a provođenjem mjera energetske učinkovitosti obnovit će se ovojnica zgrade te izvršiti ugradnja novog visokoučinkovitog, kao i poboljšanje postojećeg sustava grijanja te zamijeniti postojeći sustav pripreme potrošne tople vode sustavom koji koristi obnovljive izvore energije. Planirani građevinski zahvati na predmetnom objektu obuhvaćaju izvođenje toplinske zaštite zidova prema negrijanom prostoru, zamjenu postojeće neadekvatne stolarije ugradnjom PVC stolarije te izvedbu toplinske izolacije krova krovnim panelima. Također provest će se i mjere fokusirane na zamjenu sustava grijanja (ugradnja kondenzacijskog kotla i novih radijatora), čime se postiže značajna ušteda toplinske energije.

Projekt je pripremila Razvojna agencija VTA u suradnji s Gradom Viroviticom, a sufinancira se iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Budući da se danas mjere energetske učinkovitosti nameću kao imperativ, projekt je izrađen sa svrhom povećanja energetske učinkovitosti zgrade. (www.icv.hr, ts, virovitica.hr, foto: M. Rođak)