FOTO Šibale su je oluje, snijeg i vjetrovi, grijalo ju je sunce, rušili tirani, no ona još uvijek stoji: Ovo je Ružica grad, jedan od najvećih utvrđenih gradova u Hrvatskoj

Šibali su je oluje, snijeg i vjetrovi. Grijalo ju je sunce, rušili tirani. No, ona još uvijek stoji. Tu iznad Orahovice je Ružica grad. Ona je najveći sačuvani utvrđeni grad u Slavoniji i jedan od najvećih u Hrvatskoj. Prvi spomen Orahovice datira iz 1228. godine, a Ružice grada iz 1357. godine. Ružica grad je u našoj, Virovitičko-podravskoj županiji i s nje pogled seže prema ponosnoj slavonskoj ravnici. Za one koji ne znaju, Ružica grad nalazi se nedaleko Orahovice i Duzluka, iznad Orahovačkog jezera.

IMG 3004
foto: K. Toplak

Inače, postoji nekoliko legendi o Ružica gradu a jedna od njih kaže kako je Ružica bila lijepa i plemenita kneginja, kojoj su otac i braća poginuli u borbi s Francima. Saznavši tu žalosnu vijest, staroj kneginji od tuge je prepuklo srce, a Ružica je ostala posve sama vladati gradom. Odlučila je muža i budućeg branitelja svog naroda izabrati na viteškom turniru. Na njemu je redom sve domaće vitezove pobijedio nepoznati Crni vitez. No, kada je proglašen pobjednikom, te skinuo vizir i progovorio, otkrilo se da se radi o franačkom vitezu, koji je došao s namjerom da ženidbom osvoji još jedan hrvatski grad. Ružica nije mogla podnijeti takvu sudbinu, već se bacila s najviše gradske kule. Ubrzo su po cijelom kraju iznikli grmovi crvenih ruža, boje Ružičine krvi, a utvrda je dobila sadašnje ime.

(www.vpz.hr)

[g-gallery gid=”586487″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content