GRAD VIROVITICA Predstavljen prvi paket mjera za pomoć gospodarstvu i građanima, vrijedan pet milijuna kuna

blank

Virovitički gradonačelnik Ivica Kirin predstavio je danas (petak) na konferenciji za medije paket mjera vrijedan ukupno pet milijuna kuna za pomoć gospodarstvu i građanima, pogođenima koronavirusom.

-Cilj mjera je opstanak obrtnika i trgovačkih društava odnosno gospodarskih subjekata na području Grada Virovitice kao i očuvanje radnih mjesta sve do završetka izvanrednog stanja – najavio je gradonačelnik Ivica Kirin.

Na konferenciji je bio i zamjenik gradonačelnika Damir Marenić, ujedno načelnik gradskog stožera Civilne zaštite koji je govorio o mjerama koje Stožer provodi u suzbijanju pandemije.

blank

U paketu mjera namijenjenom gospodarstvu, vrijednom tri milijuna kuna, nalazi se oslobađanje plaćanja komunalne naknade u iznosu od 30 do čak 100 posto, počevši s prvim travnjem ove godine.

Potpuno oslobođeni plaćanja komunalne naknade (u iznosu od 100 posto) su oni poduzetnici i drugi obveznici kojima je obustavljen rad odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Ova mjera, naglašeno je na konferenciji danas, ne odnosi se na kladionice i igre na sreću te telekomunikacijske kuće.

SMANJENA KOMUNALNA NADKNADA

Poduzetnici kojima nije obustavljen rad odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske oslobođeni su plaćanja komunalne naknade u iznosu od 50 posto. Ova mjera ne odnosi se na trgovine na malo, banke, osiguravajuća društva, kladionice i igre na sreću i telekomunikacijske kuće.

Poduzetnici registrirani kao trgovina na malo i trgovački centri kojima nije obustavljen rad odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske plaćat će komunalnu naknadu 30 posto jeftinije.

Svi zakupci poslovnih prostora u vlasništvu Grada Virovitice od 19. ožujka 2020. godine pa za sve vrijeme trajanja epidemijskih mjera oslobađaju se plaćanja zakupa.

Od 1. travnja sve do okončanja epidemijskih mjera oslobođeni su plaćanja svi oni koji koriste javnu površinu za ugostiteljske terase.

kafic dora

Gradonačelnik Ivica Kirin predstavio je i mjere kojima se svi poduzetnici koji zbog pandemije koronavirusa ne mogu raditi oslobađaju od plaćanja obveza prema trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Virovitice – Flori VTC, Virkomu i Poslovnom parku. Tako se oslobađaju plaćanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada, plaćanja zakupa klupa na Gradskoj tržnici i plaćanje vodnih usluga.

ODGODA PLAĆANJA VODE

Ujedno, gradonačelnik Ivica Kirin predstavio je mjeru kojom se za sve  pravne i fizičke osobe, a koje nisu u mogućnosti podmiriti račune za vodnu uslugu, plaćanje može odgoditi.

-Istima se zbog kašnjenja pri plaćanju neće obračunati kamata, počevši od računa za vodne usluge pružene u ožujku 2020. godine. Zatezne kamate se neće obračunavati sve do opoziva mjera prevencije širenja epidemije COVID – 19.  Za vrijeme trajanja spomenutih mjera neće se primjenjivati niti mjere prisilne naplate dugovanja, kao ni ograničenja ili obustave isporuke vodnih usluga zbog nepodmirenja računa za te usluge – najavio je Kirin.

Svim poduzetnicima će do kraja godine, rekao je, biti na raspolaganju Razvojna agencija VTA, koja će bez naknade pružati usluge za poduzetnike, vezano uz  prijave na mjere ublažavanja posljedica epidemije koje donesu Vlada Republike Hrvatske, Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica – rekao je Kirin.

Mjere treba potvrditi Gradsko vijeće, koje će biti sazvano hitnim postupkom, najavio je Kirin. Očekuje se, rekao je,  i izmjena zakonskih propisa oko naplate naknade za uređenje voda, kako bi se i pri tim troškovima pomoglo ugroženim tvrtkama i građanima za vrijeme trajanja pandemije.

Prijave za dodjelu potpore za Mjere 1. i 5. podnose se Gradu Virovitici, dok se preostale potpore provode automatizmom i za njih nije potrebno podnositi zahtjeve.

Program mjera potpore poduzetnicima Grada Virovitice zbog epidemije COVID -19

Obrasci zahtjeva za Mjeru 1. i Mjeru 5. mogu se pronaći u ispod navedenim privitcima:

Zahtjev_COVID_19-mjera-1

Zahtjev_COVID_19-mjera-5

(www.icv.hr, mlo)