KAKO TRENUTNO FUNKCIONIRAJU OPG-OVI? U jednom su složni: Kada se ponovno otvori Gradska tržnica, budite odgovorni i pridržavajte se mjera

Tržnice diljem Republike Hrvatske i dalje su zatvorene, a mali proizvođači bili su prisiljeni pronaći novi put do kupaca. U borbi protiv koronavirusa, iz potrebe, privremeno je obustavljen rad Gradske tržnice u Virovitici, a neki od prodavača odlučili su svoje voće, povrće, meso, jaja, med i druge proizvode umjesto na štandovima prodavati – “od kuće”.

U novonastaloj situaciji tako se snašao i OPG Susanna Svirkovska iz Virovitice, koji u okviru svoje kuće u Bečkoj ulici ima lokal, nekoliko minuta hoda udaljen od Gradske tržnice. Na tom prodajnom mjestu također možete pronaći svježe domaće proizvode.

-Ovim putem pozivam naše dosadašnje i nove kupce da nas posjete na Gradskoj tržnici kada se ona ponovno otvori, ali vjerujem da ćemo ovakav način prodaje putem dostave i prodaje na kućnom pragu prakticirati i dalje, jer se pokazao kao produktivan – naglašava Susanna Svirkovska.

IMG 3942 e1586338940358

Što se tiče proizvodnje, ona ne staje, ali velika zabrinutost zavladala je zbog plasmana robe na tržište.

-U vrijeme pandemije zabrinuli smo se za plasman robe na tržište, ali pojavio se novi pravac za nas poljoprivrednike, koji nam je olakšao put, a to je prodaja putem jedne facebook grupe, gdje možemo oglašavati svoje proizvode. Svakako moram naglasiti da se u cijeloj ovoj situaciji izrodilo nešto vrlo pozitivno, a to su novi kupci mlađe populacije, koji prije nisu dolazili na tržnicu. Voljela bih da to ne bude trenutni trend, nego da se tako nastavi i u budućnosti – nastavlja Svirkovska.

Kako nam kažu iz OPG-a Svirkovska, sada je bitan trenutak kada Hrvatska mora dobro razmisliti o svojim poljoprivrednicima te o vlastitoj hrani.

IMG 3943 e1586338966666

-Ovo je jedna od ključnih stvari, a Hrvatska u ovom trenutku mora dobro promisliti o tome da li se želi hraniti tako što će ju hraniti neka druga država ili od svojih poljoprivrednika, odnosno vlastitih resursa. Iskoristila bih poznatu frazu “misli globalno, kupuj domaće”, odnosno da se prilagodimo svijetu, ali radimo za sebe. Radišni smo, naši poljoprivrednici imaju potencijal, ali Hrvatska mora pomoći – dodaje Susanna.

U prostoru bivšeg PIN marketa na Gradskoj tržnici, svoje proizvode nudi i OPG Lelek iz Špišić Bukovice. Kako nam kažu, nakon što se tržnica zatvorila, njihov promet je pao. Njihova primarna zarada dolazi od prodaje meda i domaće tjestenine, a broj kupaca sve je manji, pogotovo novih, pa se tako da zaključiti da se “održavaju” donekle oni OPG-ovi koji imaju stalnu klijentelu, naravno, ovisno i o tome što imaju u svojoj ponudi. I nije jedino promet ono što muči obitelj Lelek, jer, kako kažu, ova situacija s pandemijom će potrajati, a vjeruju da će slična situacija vladati i nekoliko narednih godina, pa će lakše biti onima koji se prvi prilagode. Uz cijelu situaciju vezanu uz pandemiju koronavirusa, naglašavaju kako su i klimatski uvjeti prilično nepovoljni, a to je ono na što se ne može utjecati.

IMG 20200407 114827

Takvo razmišljanje dijeli i OPG Luka Ivoš iz Gornjeg Bazja, koji svoje proizvode također nudi u prostoru bivšeg PIN marketa na Gradskoj tržnici. Zatvaranjem velikih vrata Virovitičke tržnice promet je naglo pao, a situacija iz dana u dan sve je teža.

Mali proizvođači pohvalili su rad Gradske tržnice, odnosno organizaciju koja je vladala prije njenog zatvaranja te istaknuli kako nije bilo potrebe za mjerama zatvaranja, jer je sve funkcioniralo na visokom nivou, u odnosu na neke druge tržnice u RH gdje je vladao totalni “kaos”. Kako god bilo, upute Nacionalnog stožera civilne zaštite moraju se poštovati i ista su za sve.

IMG 20200407 114620 e1586339118900

Bliži se Uskrs, pa su građani uglavnom skoncentrirani na nabavku šunke, jaja, šparoga, mladog luka i rotkvica, odnosno proizvoda koje, s obzirom na ponudu OPG-ova koji rade “od kuće”, nije problem naći, ali većina ovih namirnica, upravo “tempiranih za doba” najvećeg kršćanskog blagdana će zasigurno propasti kod onih OPG-ova koji tu mogućnost nemaju.

Ipak, sukladno najavama Stožera civilne zaštite RH u planu je odluka o ponovnom otvaranju tržnica, onih koje posjeduju sve potrebne uvjete za normalan rad prilagođen borbi protiv pandemije, a jedna od tržnica koja zadovoljava uvjete i dobit će “zeleno svjetlo” za otvaranje je i Gradska tržnica u Virovitici, pa bi mali proizvođači ubrzo mogli ugledati svjetlo dana i nastaviti prodavati svoje proizvode približnim tempom kakav je bio i prije zatvaranja.

90692371 202420207697117 1370920940606586880 o
foto: ilustracija, privatni arhiv

-Prošla su vremena kada se hrana mogla dodirivati bez ikakve kontrole, a u ovakvoj situaciji moramo se prilagoditi novim pravilima na principu “okom gledaš i kupiš”. Na taj način zaštićeni su i kupci i trgovci. Ako se svi budemo pridržavali epidemioloških mjera, vjerujem da neće biti problema prilikom ponovnog otvaranja Gradske tržnice – zaključila je Susanna iz OPG-a Svirkovska.

(www.icv.hr, ts, foto: T. Szabo i M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content