Pet novih slučajeva zaraze od koronavirusa u VPŽ, četiri osobe nemaju nikakve simptome

Na području Virovitičko-podravske županije otkriveno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Marijo Klement. Na konferenciji za medije naglašeno je kako četiri od pet novooboljelih nema nikakve simptome.

Među oboljelima, nalaze se dva člana obitelji supružnika koji su do sada bili jedini zaraženi na našem području.

IMG 1dc515c50d11db9a53ff7b377159aee5 V
Foto: K. Toplak

Prema riječima doktora Miroslava Venusa, ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo, prilikom kontrolnog testiranja supružnika koji su do sada bili jedini pozitivni na našem području, jer im je isticao period samoizolacije od 28 dana, testirali su i druga dva člana obitelji iako nisu imali simptome bolesti.

– Supružnici su imali izrazito blage kliničke znakove i klinički su ozdravili prije dva i pol do tri tjedna, na njihovom kontrolnom testiranju se ispostavilo da je jedan supružnik ostao pozitivan, a drugi je negativan. S obzirom da su živjeli u istom domaćinstvu s još dva člana obitelji, za svaki slučaj smo testirali i njih iako cijelo vrijeme nisu imali kliničkih znakova bolesti, i oni su pozitivni – rekao je Venus te dodao da su i dalje svi pod nadzorom i u kućnoj samoizolaciji. Negativnog člana obitelji će ponovno testirati kako bi dobili dva uzastopna negativna nalaza u razmaku od 48 sati pa će on onda moći biti skinut s popisa, ali će ostali članovi obitelji morati ostati u samoizolaciji.

U drugim slučajevima, riječ je o supružnicima od kojih jedno ima simptome, a drugo ne,  kao i o jednoj zaposlenici doma za starije koja je bila na godišnjem odmoru i koja se danas trebala vratiti na posao. Njen slučaj otkriven je rutinskim pregledom djelatnika u domovima za starije, a koji će proći svi zaposlenici na području naše županije.

– Drugi slučaj je na potpuno drugom kraju naše županije, gdje su supružnici od kojih je supruga klinički bolesna, ima blago izraženu kliničku sliku bolesti, a suprug je potpuno klinički zdrav, bez simptoma bolesti. Testirali smo ih oboje i dobili da su oboje pozitivni – rekao je Venus dodavši da su se zarazili na području Koprivničko-križevačke županije jer su oboje njegovali stariju osobu koja ondje živi i kojoj je dokazana zaraza koronavirusom.

– Supružnici su bili stavljeni u samoizolaciju jer su bili kontakti oboljele i u periodu samoizolacije jedan je razvio simptome bolesti a drugi nije, ali smo testirali oboje i dobili da su oboje pozitivni – rekao je Venus dodavši da su bili u samoizolaciji i nisu imali kontakata tako da se ne očekuje da su proširili zarazu.

IMG af720aada680104ed1f82ab949fc5ead V
Foto: K. Toplak

Treći slučaj je potpuno nevezan s prva dva slučaja i teritorijalno se nalazi na sasvim drugom kraju županije, rekao je Venus.

– Poučeni iskustvima u drugim županijama s domovima za starije i nemoćne osobe radili smo preventivne postupke testiranja zaposlenika domova koji su organizirali turnusni rad. Testirali smo one koji su bili kod kuće, a prije odlaska na posao. Uspjeli smo ustanoviti jednu pozitivnu osobu koja je sva sreća na godišnjem odmoru. Nije radila i upravo je danas trebala preuzeti smjenu, ali naravno nije to napravila s obzirom da smo danas ujutro saznali rezultate – rekao je Venus, dodavši da su sve njezine kućne kontakte stavili u samoizolaciju te će ih testirati.

– Dobro u cijeloj priči je što u prethodnih 14 dana nije bila na poslu, znači nije mogla prenijeti zarazu na štićenike dotičnog doma – rekao je Venus, istaknuvši kako samo jedna osoba od 5 detektiranih ima simptome, ostali su asimptomatski.

– Ovo nas uči da sva prerana popuštanja mjera stručno su potpuno neopravdana i da o virusu ne znamo sve, a prema ovim iskustvima možemo pretpostaviti da ima određen postotak asimptomatskih osoba koje nemaju kliničke znakove bolesti a koji su zaraženi i mogu ju eventualno prenijeti na nekoga – rekao je Venus dodavši kako su se sve preventivne aktivnosti zaštite zdravstvenih ustanova i domova za starije sada pokazali ispravnima jer je pozitivna osoba na vrijeme detektirana prije nego se vratila među starije osobe.

Doktor Venus je rekao kako neće otkrivati lokacije odakle su zaraženi jer, kako kaže, mjere kojima se štitimo su potpuno iste.

– Drugi razlog je to što nažalost živimo u društvu i sredini u gdje je vrlo velika, bespotrebna, nepoželjna stigmatizacija oboljelih i zaraženih a to se reflektira s potencijalnom mogućnošću izbjegavanja javljanja kod onih drugih, baš zbog toga da ne budu stigmatizirani – rekao je Venus.

(www.icv.hr, ml, mlo)

 

 

UŽIVO Pet novo zaraženih od bolesti COVID 19 na području Virovitičko-podravske županije

UŽIVO Pet novo zaraženih od bolesti COVID 19 na području Virovitičko-podravske županije

Objavljuje Virovitičko-podravska županija u Srijeda, 22. travnja 2020.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content