Na području VPŽ nema novih slučajeva: Jedna osoba ozdravila, u 48 sati testirano 135 osoba

blank
Foto: K. Toplak

Na području Virovitičko-podravske županije nema novih zaraženih. U posljednjih 48 sati testirano je 135 osoba i sve su negativne, rekao je župan Igor Andrović na press konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite.

– Dobra vijest je da je od ukupno 7 osoba koje su bile zaražene na našem području jedna osoba službeno ozdravila. Imala je dva uzastopna negativna rezultata – rekao je župan.

Spomenuo je popuštanje mjera koje je jučer Vlada prezentirala. Podsjetio je da u ponedjeljak kreće prva faza, 4. svibnja druga, te 11. svibnja treća faza. Rekao je kako svi imaju puno pitanja, posebice gospodarski subjekti koji će od ponedjeljka moći krenuti sa svojim radom, no istaknuo je kako još uvijek nemaju potrebne informacije.

– I mi čekamo detaljnije upute od Nacionalnog stožera i vjerujem da će doći tijekom dana. Tako da ćemo u narednom periodu moći odgovarati na sve upite koji se tiču popuštanja mjera – rekao je župan Andrović.

Doktor Miroslav Venus, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo rekao je kako su do danas ukupno uzeli 435 uzoraka od čega je obrađeno 423. Od njih je 416 negativnih, 12 u obradi, 6 pozitivnih i 1 izliječeni.

IMG dfed34b69c5f347df9048494972f5fec V
Foto: K. Toplak

– Ne samo po kliničkim, već i po epidemiološkim karakteristikama prva osoba koja je oboljela prošla je dva uzastopna testiranja u razmaku od 48 sati i negativna je, skinuli smo je s popisa s današnjim danom – rekao je dr. Venus.

Istaknuo je kako su svi kontakti od svih novozaraženih obrađeni, a ukupno ih je do sada bilo 9.

– Svih 9 su negativni što je dobra vijest, imamo još dvije osobe u obradi i čekamo rezultate. Jedna je bila ujutro na testiranju i uzorak je odvezen, jedan će uzorak biti uzet popodne i sutra ide u Zagreb – istaknuo je.

Naglasio je da je u tijeku i testiranje medicinskih djelatnika.

– Od ovih 435 do sada uzetih uzoraka, uzeli smo 36 uzoraka zdravstvenih djelatnika što iz Opće bolnice, što iz ambulatne u Cabuni, osoba iz primarne zdravstvene zaštite koji sudjeluju u uzimanju uzoraka, kao iz Zavoda za javno zdravstvo, a nastavit ćemo i dalje. Na redu su uzorci zaposlenika Zavoda za hitnu medicinu. Do sada su svi oni negativni. Isto tako dosad smo uzeli 155 uzoraka osoba koji rade u sustavu socijalne skrbi od kojih je 1 osoba pozitivna, kako smo i izvijestili, bez kliničkih znakova bolesti – rekao je Venus dodavši kako je većina uzoraka uzeta u ambulanti u Cabuni, od kojih i svi pozitivni.

– To je jedan od indirektnih pokazatelja da smo uspjeli u naumu da što više odguramo od bolnice kao strateške institucije sve potencijalno zaražene osobe – rekao je Venus.

Na pitanje novinara o otkrivanju izvora zaraze djelatnice doma za starije i nemoćne, Venus je rekao kako još nisu otkrili gdje se zarazila.

– U obradi je jedan kontakt te će nam, ovisno o tome hoće li biti pozitivan ili negativan, možda dati odgovor – rekao je.

 

IMG 01b1b966e9908d1591e29d4db7a483ed V
Foto: K. Toplak

(www.icv.hr)

UŽIVO Virovitičko-podravska županija više nema sedmero zaraženih od korona virusa… U zadnja dva dana testirano je 135 osoba…

Objavljuje Virovitičko-podravska županija u Petak, 24. travnja 2020.