NEKE MJERE USKORO ISTIČU Beroš: Čeka nas promišljanje o ublažavanju mjera

U sljedećem razdoblju čeka nas promišljanje o ublažavanju mjera, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš jutros u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog govoreći o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj. Naglasio je i da nije moguće predvidjeti ponašanje virusa pa se ne žele vezivati uz rokove koje ne bi mogli poštovati.

Beroš je rekao da je porast broja oboljelih u Hrvatskoj i dalje u granicama koje su sami sebi odredili te da strategija djeluje, da je imaju i da je vrlo jasna – cilj je usporiti znatan porast oboljelih i omogućiti sustavu da pruža adekvatnu zdravstvenu skrb, da nije preopterećen.

– Mogu reći da smo u ovom prvom segmentu naše obrane od ove epidemije na neki način uspjeli i mogu reći da su naši podaci vrlo dobri i zadovoljavajući. Kako će biti dalje, teško je reći, međutim, izvjesno je da su sve ove mjere koje su donošene donošene na jednom balansu između mjera koje sprječavaju širenje epidemije, isto tako mjera koje omogućavaju normalne životne aktivnosti. Ono što nas čeka u sljedećem periodu je promišljanje o, na neki način, relaksaciji, odnosno opuštanju tih mjera da bismo sve one životne tokove koji se mogu odvijati, pod, naravno, epidemiološkim kautelama, omogućili, da bi i privredne aktivnosti na neki način zaživjele, ali da uz to i dalje imamo kontrolabilan broj oboljelih – rekao je Beroš.

Zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Damir Trut, komentirajući pridržavanje mjera tijekom uskrsnog vikenda, rekao je da je u subotu bilo oko 2600 nadzora, a u nedjelju i ponedjeljak 600-800 nadzora te da nisu dobili informacije o velikim kršenjima.

– Bilo je sporadičnih kršenja koja su na terenu riješena i odrađena. Ništa posebno, bilo je gužvi kako se i očekivalo, očekivali smo gužve u trgovinama – rekao je Trut, dodajući da neke trgovine nisu bile potpuno spremne, ali da je kroz pritisak civilne zaštite sve pripremljeno i riješeno.

Foto: hrt.hr

Trut je rekao da su se građani uglavnom pridržavali mjera poput socijalne distance i izbjegavanja grupiranja na javnim prostorima te da je i promet bio slab i da je velika većina ljudi bila kod kuće, što se, kako je rekao, vidjelo po punim parkiralištima.

Istaknuo je kako neke mjere uskoro ističu, a o njih devet će se raspravljati. Rekao je da svi žele popuštanje mjera, ali da će sve biti sukladno trenutku i razini opasnosti u tom trenu. Struka mora dati svoju riječ, poručio je.

– Apsolutno da, razmišljamo o tome, ali odluke će se donositi sukladno analizi situacije – rekao je Trut.

Beroš je rekao da nije moguće predvidjeti ponašanje virusa pa ne žele biti nepromišljeni i vezivati se za rokove koje neće moći poštovati.

Trut je rekao da je propusnica izdano malo manje od milijun, ali su neke izdane na samo dan ili dva pa sad vrijedi oko 700.000 propusnica.

– Velika većina izdana je za privredne subjekte, tvrtke i djelatne osobe kojima je potreba putovati iz mjesta u mjesto – rekao je Trut.

Beroš se osvrnuo i na Andriju, digitalnog asistenta Ministarstva zdravstva za borbu protiv koronavirusa koji će danas biti predstavljen. Ovaj sustav nazvan je prema Andriji Štamparu koji je, kako je istaknuo ministar, utemeljio preventivnu medicinu i sustav javnog zdravstva koji je znatno pomogao u borbi protiv ove epidemije. Andrija će građanima omogućiti direktan kontakt s Ministarstvom zdravstva te im, među ostalim, pomoći prepoznati simptome zaraze koronavirusom kroz asistiranu samoprocjenu.

(hrt.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content