Nema svatova, rođendana i drugih proslava: Provjerili smo jesu li zbog toga pošteđeni prasci i janjci

Pandemija koronavirusa za mnoge je došla u najgore vrijeme. Znajući da odmah nakon korizme slijedi najveći kršćanski blagdan Uskrs pa i mnogobrojne svečanosti poput svadbi, raznih obljetnica, proslava i običnih fešti, mnogi su ostali razočarani.

Neke takve svečanosti moći će se prolongirati, ali kod nekih drugih, poput svadbi na primjer, bit će ipak većih poteškoća. Naime dosta javnih prostorija za te namjene rezervirano je čak i više nego godinu dana unaprijed. S obzirom da se još uvijek ne može sigurno tvrditi kada će prestati opasnost od zaraze koronavirusom, ne zna se u stvari ništa, a ti problemi nas tek očekuju.

Najteže ovo pada uzgajivačima janjadi, jer janjetina je vjerojatno najveća poslastica na navedenim prigodama, barem u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Tim povodom razgovarali smo i s uzgajivačima ovaca i janjadi u Virovitičko-podravskoj županiji, a svi oni slažu se da je korona uzela danak kada je riječ o otkupu janjadi.

– Zadnje janje prodao sam početkom ožujka- rekao nam je ovčar iz Levinovca Renato Šusterajter.

– Od kad je krenula korona, niti je tko došao niti nazvao, pa čak nitko ni iz Dalmacije gdje svake godine od naših ovčara ode puno janjadi. Cijena janjetine po kilogramu nije pala, nego je isto kao i prije, od 20 do 24 kune. Prekupci i nakupci nas ne zanimaju i ne želimo dati janjad po niskim cijenama. Možemo se samo nadati da će ova nesretna korona brzo završiti pa da ćemo ipak određen broj janjadi prodati, jest bit će malo teža, ali u svakom slučaju i dalje dobre kvalitete – rekao nam je ovčar Renato.

Potražnja za prasadi zbog korona virusa također je smanjena, no situacija se u odnosu na janjad znatno razlikuje, što nam je objasnila predsjednica Udruge uzgajivača svinja VPŽ Mirjana Bilović.

– Jasno je da je zbog koronavirusa potražnja za prasadi manja, no većina se uzgajivača opredijelila za tov, tako da tu nema financijskog gubitka, tim više što je potražnja za svinjetinom iz domaćeg uzgoja sve veća i veća. I mi se nadamo da korona neće još dugo trajati, pa će i prasci na ražanj i zasigurno neće smetati ako budu malo masniji. Cijena prasadi nije se mjenjala i kilogram se kreće od 20 do 25 kuna – rekla nam je Mirjana Bilović.

(www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content