Stiže velika promjena vremena, velika vjerojatnost mjestimičnog mraza

blank

Ovogodišnji Uskrs obilježile su iznimno visoke temperature, koje će se nastaviti i u ponedjeljak, međutim u utorak nas očekuje značajna promjena vremena.

– Pad temperature zraka, većinom i kiše, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom. Mjestimice će biti i snijega – u gorju sigurno, i to ne samo Gorskoga kotara i Like, nego i u sjevernijem i južnijem brdovitom području, uz mjestimičan tanji snježni pokrivač, a nakratko je snijeg moguć i u nekim nizinama, uglavnom središnje Hrvatske. I vjetar će mnogima prouzročiti nevolje – i to prolazno jak, gdjegod vjerojatno na udare i olujan sjeverni i sjeveroistočni u kopnenom području, te još jača bura na Jadranu, posebice sjevernom – istaknuo je meterolog Zoran Vakula za HRT.

Napominje kako se već do kraja utorka, na jugu Hrvatske u noći na srijedu slijedi razvedravanje, ponegdje i slabljenje vjetra, ali i moguće nevolje poljoprivrednicima. Naime, u srijedu ujutro u kontinentalnom području će biti velika vjerojatnost mjestimičnog mraza.

– Premda će uz ponovno stabilno i pretežno sunčano vrijeme temperatura zraka od srijede opet rasti rasti, sasvim bez opasnosti od mraza posvuda neće biti ni u četvrtak, u gorju i unutrašnjosti Dalmacije vjerojatno i petak. I dok taj mjestimičan mraz i snijeg u ovo doba godine nisu pozitivne strane ove promjene vremena, barem malo kiše vjerojatno će dobro doći mnogima, ne samo poljoprivrednicima, nego i vatrogascima koji se već danima bore s požarima u Dalmaciji – napominje Vakula, prenosi večernji.hr.

Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

– U ponedjeljak će u istočnoj Hrvatskoj najviša temperatura biti podjednaka ili malo viša nego u nedjelju, a jutro će svakako biti toplije. No povremeno će biti više oblaka, pogotovo u drugom dijelu dana, a zapuhat će umjeren jugozapadnjak s jakim udarima. U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Zapuhat će umjeren i jak jugozapadnjak, zbog kojeg će jutro biti toplije od nedjeljnog. Najviša dnevna temperatura pak malo niža, između 22 i 24 °C. U noći na utorak brza i jaka promjena vremena – napominje meterolog Tomislav Kozarić, dipl. ing.

Kako ističe, u prvom dijelu utorka u unutrašnjosti pretežno oblačno s kišom koja će uz zahladnjenje u gorju prijeći u susnježicu i snijeg, a mjestimice je velika vjerojatnost i snježnog pokrivača.

– Susnježice nakratko može biti i u nižim predjelima na sjeverozapadu Hrvatske. Prolazno će zapuhati umjeren do jak sjeverni vjetar. U drugom dijelu utorka prestanak oborina i sa zapada razvedravanje, pa je u srijedu ujutro moguć mraz. U nastavku tjedna pretežno sunčano i danju ponovo toplije. Na Jadranu u utorak kiša, često u obliku pljuskova s grmljavinom, a prema kraju dana razvedravanje, najprije na sjevernom Jadranu. Jugo će okrenuti na umjerenu i jaku buru s olujnim udarima, s kojom će temperatura biti u padu. Od srijede sunčano, bura u slabljenju i okretanju na sjeverozapadnjak i zapadnjak. Dnevna temperatura ponovno u porastu, a jutarnja će biti niža – prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

(hrt.hr, vecernji.hr)