Što očekuje hrvatske državljane koji se vraćaju u RH: Samoizolacija i zatvorene granice za povratak u Njemačku

Na temelju Odluke o privremenoj zabrani kretanja osoba preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske koju je 19. ožujka donio Stožer civilne zaštite RH, donosimo dio uputa za postupanje s osobama kojima je Odlukom omogućen prijelaz granice, a vezano uz smanjenje rizika od unosa i širenja bolesti COVID-19.

Prema tome, hrvatski državljani i članovi njihovih obitelji koji rade i borave u drugim zemljama i vraćaju se u Hrvatsku bit će podvrgnuti 14-dnevnom zdravstvenom nadzoru u kućnoj karanteni/samoizolaciji. Granična policija će te osobe evidentirati radi omogućavanja prelaska granice i radi osiguravanja pridržavanja obveze kućne izolacije/karantene po povratku, uz upute o provođenju samoizolacije kod kuće.

Ako takve osobe razviju simptome bolesti, ostaju u kućnoj izolaciji i javljaju se telefonom liječniku obiteljske medicine koji na temelju razgovora o kliničkom stanju pacijenta  određuje potrebu testiranja. Izvan radnog vremena izabranog liječnika, osoba sa simptomima bolesti treba se javiti hitnoj medicinskoj službi. U slučaju da krše mjere samoizolacije, a njihov prekršaj bude evidentiran, slijedi im kazna od 8.000 kuna.

Ako hrvatski državljani dolaze u Hrvatsku, a imaju potvrdu da ne boluju od COVID 19, to im neće ništa značiti, jer će bez obzira na navedeno, dobiti mjere samoizolacije u trajanju od 14 dana. Hrvatski državljani za napuštanje mjesta prebivališta trebaju imati e-Propusnice, no onima koji su u kućnoj samoizolaciji one se ne mogu izdavati. Tek po završetku 14-dnevne samoizolacije, moći će dobiti e-Propusnicu kako bi mogli napustiti mjesto prebivališta.

Za one koji dolaze iz Savezne Republike Njemačke, treba znati kako je Njemačka zatvorila granice za sve koji nemaju prijavljen stalni boravak. Ta zabrana se ne odnosi na državljane Europske unije i Europskog gospodarskog prostora koji imaju regulirani boravak u SR Njemačkoj.

Prema tome, nije moguć ulazak sezonskih radnika na prostor Schengena, a tom analogijom i Republika Hrvatska zabranjuje tranzit kroz svoje područje. Ako netko, npr. iz Bosne i Hercegovine želi u Njemačku, a nema reguliran status u Njemačkoj, automatski ne može ni kroz Hrvatsku. To se odnosi i na Hrvate koji rade u Njemačkoj, a nemaju regulirani stalni boravak tamo. Tada će im policija u Hrvatskoj zabraniti izlaz, a Slovenija ih također neće puštati u državu. Za sve strane državljane koji nemaju reguliran status, ne mogu više ući u Njemačku. Odnosno, SR Njemačka zatvorila je granice za sve osim za one koji imaju stalno boravište ili prebivalište u Njemačkoj.

(vpz.hr, hzjz.hr, mup.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content