Sudionik Domovinskog rata Darko Božičković poklonio knjige Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina

blank

Sudionik Domovinskog rata iz Voćina Darko Božičković autor je knjige ”Sretan ili nesretan”, a danas (srijeda) je pet primjeraka svog djela poklonio Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina.

Autor knjige ”Sretan ili nesretan” Darko Božičković iz Voćina ističe u predgovoru kako ga je jedino promicanje istine i vrijednosti Domovinskog rata potaklo na pisanje. Nakladnik knjige Udruga je dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin i ovo je njezino drugo izdanje. Autor je predstavnik navedene Udruge te je na centralnom spomeniku u Voćinu, podignutom hrvatskim voćinskim žrtvama iz Domovinskog rata, održao predavanje o ratnim događanjima u manjim skupinama od 30-50 osoba za preko 700 posjetitelja, pretežno mlađe populacije učenika i pripadnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Nadahnuće za pisanje bili su mu upravo učenici osnovnih škola koji se dolaze pokloniti voćinskoj žrtvi i koji s posebnom pozornošću slušaju ratna svjedočanstva.

blank

Knjiga je bogato ilustrirana i na svojih 135 stranica obuhvaća autorovo viđenje života u Voćinu u vremenskom periodu prije Domovinskog rata, za vrijeme i nakon Domovinskog rata. U svojim tekstovima autor ističe projekte koje provodi Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin, kao i projekte udruga koje su najaktivnije na području općine Voćin, a to su Zajednica udruga i članova HVIDR-e Virovitičko-podravske županije, Udruga HVIDR-a Slatina, Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije Glasnici istine.

Uz Domovinski rat i svoj ratni put, autor je u knjizi opisao događaje koji su usađeni u njegov život i koje svakodnevno proživljava u svojim mislima. Autor ne zna je li sretan ili nesretan, ali svoj život zahvaljuje pomoći Majke Božje Voćinske. Možda baš za to da može posvjedočiti istinu o Domovinskom ratu. Sasvim je razumljivo što nakon logora ”Lager Sekulinci” svaki dan doživljava kao božji dar, u svakom novom danu uživa te majci Božjoj i dragom Bogu zahvaljuje na njemu.

Autor ističe kako mladima prenosi istinu i vrijednosti Domovinskog rata, ali uvijek s posebnim naglaskom da ne smiju gajiti mržnju u svom srcu, nego da steknu ispravnu predodžbu na kakvim je mukama i uz kakvu žrtvu hrvatskog naroda nastala Lijepa naša te mir i blagostanje u kojem sada uživamo.

Knjigu, koja je prožeta mnoštvom fotografija ponajviše slatinskog novinara i fotografa Dragutina Fišlija, uskoro ćete moći podići u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina. (www.icv., adf; A. Knežević)