Treća faza bit će ključna za “normalan” život: Uz ograničenja otvorit će kafiće, trgovačke centre, škole

Vlada je danas usvojila zaključak o planiranim mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u kontekstu epidemije COVID-19. Mjere su planirane kroz tri faze, a ona treća možda je javnosti najzanimljivija, piše Večernji.hr. Danas je premijer Andrej Plenković najavio kako se ona očekuje 11. svibnja, a tada bi se trebao omogućiti rad trgovačkih centara uz poštivanje epidemioloških mjera kao i rad ugostiteljskih objekata, ali samo na terasama.

Najavljeno je kako će tada s radom moći nastaviti i ugostiteljski objekti u smještajnim prostorima, ali isključivo za korisnike tih smještajnih objekata. U trećoj fazi očekuje se i početak rada predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela i rada s djecom s posebnim teškoćama koja imaju pomoćnike u nastavi. Osim navedenog, krenut će i uvođenje međužupanijskih prijevoznih linija i linije domaćeg zračnog prijevoza.

EWSS2q9XgAAsyEp

– Temeljem ovih odluka, mnogi gospodarski objekti moći će aktivirati svoje djelatnosti što je dobro za hrvatski proračun. Naš cilj da obuzdamo širenje zaraze je ostvaren. Bili smo u tome ispred mnogih. Smatramo da će uz punu svijest svih reaktivacija hrvatskog gospodarstva biti održivija nego da to učinimo naglo. Ovo je veliki iskorak i temelji se na povjerenju – poručeno je s današnjeg predstavljanja Vladinog popuštanja mjera uz napomenu kako se razmatra i proširenje mogućnosti za e-Propusnice.

– Važan je nastavak socijalnog distanciranja. Poslodavci trebaju omogućiti rad od doma gdje je to moguće. Nastavlja se zabrana javnih okupljanja. Kako je istaknuo, vidjelo se u posljednjim mjesecima da su najugroženiji stariji građani te se njima preporuča da što manje izlaze iz kuće jer su oni najizloženija skupina – poručio je danas premijer Plenković.

Najavljeno je i to da će HZJZ zajedno sa Stožerom izraditi upute vezane za dvosmjenski rad u trgovinama, rad u poljoprivredi kao i preporuke za zadržavanje.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content