Učenica 7. razreda OŠ E. Kumičića Slatina Karla Mak postala ambasadorica za prava djece i mladih Europske unije

U okviru zajedničkog projekta UNICEF-a i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, jedanaestero mladih u dobi od 13 do 17 godina iz različitih krajeva Hrvatske odabrani su za mlade ambasadore za prava djece i mladih Europske unije, među kojima je i učenica 7. razreda OŠ Eugena Kumičića Slatina. Tijekom svog mandata, do kraja 2021. godine mladi ambasadori sudjelovat će u brojnim inicijativama, savjetovanjima i radionicama na teme važne mladima.

Među više od sto prijava, početkom ožujka, Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH odabrali su 11 mladih ambasadora, među kojima je i Slatinčanka Karla Mak, ujedno jedina iz Virovitičko-podravske županije.

Karla Mak je učenica sedmog razreda Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina. Uz pomoć i podršku svoje mentorice, učiteljice Hrvatkog jezika Ivane Strupar, Karla je pristupila natječaju koji se provodio u dva kruga. U prvom je krugu napisala motivacijsko pismo o tome zašto je baš ona najbolji odabir za mladog ambasadora, a u drugom je krugu pristupila intervjuu s voditeljima projekta. Prošla je u oba kruga natječaja što je dokaz da znanje, sposobnost i vjera u sebe uvijek dovode do konačnog cilja.

Ambasadoricu Karlu Mak među brojnim je kandidatima izdvojilo izvrsno poznavanje engleskoga jezika, izvrsne komunikacijske vještine, spremnost na javne nastupe, iskustva u volontiranju, izvrsno poznavanje dječjih prava kroz sudjelovanju u Dječjem forumu Mladost, te njezina želja da djecu Europske unije pouči njihovim pravima, ako i da ukaže na izazove i poteškoće s kojima se suočavaju djeca i mladi Europske unije, poput mira u Europi te klimatskih promjena.

Osnovna ideja ovog projekta je potaknuti veći interes i uključivanje mladih u političke procese te im, kroz sudjelovanje na događanjima u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, osigurati platformu na kojoj će moći govoriti o problemima i izazovima s kojima se mladi svakodnevno susreću, ali i ukazati na potencijalne prilike i mogućnosti. Uz navedene aktivnosti, planirana je i suradnja mladih s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, u ulozi savjetnika u razvijanju UNICEF-ovih programa za mlade – od dijeljenja vlastitih iskustava i stavova, predlaganja aktivnosti i tema za rasprave do predlaganja mogućih rješenja.

Prvo događanje s uključenim predstavnicima mladih, održano je 11. ožujka u organizaciji Mreže mladih Hrvatske, gdje su mladi ambasadori raspravljali o načinima implementacije Ciljeva za mlade, odgovornostima u procesu implementacije, mogućim preprekama te razvoju indikatora za njihovo praćenje, kao i o Dijalogu EU-a s mladima.

Zbog pandemije koronavirusa, ostale aktivnosti mladih ambasadora u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem EU privremeno su odgođene, a njihovo održavanje ovisit će isključivo o razvoju situacije s pandemijom, kako u Hrvatskoj, tako i u Europskoj uniji.

Restriktivniji način života na koji nas je primorao koronavirus, kao i potres koji je pogodio središnju Hrvatsku, potaknuo je mlade ambasadore na akcije kao odgovor na novonastalu situaciju. S ciljem prevencije širenja koronavirusa među svojim vršnjacima te očuvanja mentalnog zdravlja mladih za vrijeme pandemije, mladi su se ambasadori angažirali u širenju poruka putem online platformi UNICEF-a i ZABUM-a. Redovito dijele osobne priče o životu u izolaciji, iskustvu s nastavom na daljinu, šalju poruke o važnosti kritičkog razmišljanja i prepoznavanja lažnih vijesti tijekom infodemije, o borbi protiv ksenofobije, stigmatizacije i diskriminacije s ciljem smanjenja negativnog utjecaja pandemije na mentalno zdravlje mladih.

Nadahnuti porukama mladih, Ured UNICEF-a za Hrvatsku poziva na razne akcije koje svatko od nas može poduzeti kao odgovor na pandemiju koronavirusa i njezinih posljedica:

-Brinuti o mentalnom zdravlju
-Učiti od kuće
-Provjeravati kako su moji najdraži/najbliži
-Držati socijalnu distancu, ali ostati povezani
-Na društvenim mrežama dijeliti točne informacije
-Slati ohrabrujuće poruke onima kojima je teško
-Nazvati one koji su u izolaciji
-Slušati glazbu, čitati knjige ili igrati igre
-Jesti zdravo i vježbati
-Pomagati braći ili sestrama u učenju i igrati se zajedno
-Ne izlagati sebe ili druge riziku
-Pokazati drugima kako ispravno prati ruke
-Pratiti UNICEF i Svjetsku zdravstvenu organizaciju na društvenim mrežama
-Upozoravati ako prijatelji ili članovi obitelji dijele netočne informacije
-Protiviti se stigmatizaciji i diskriminaciji
-Ostati kod kuće i tako zaštititi sebe i druge

(www.icv.hr, ADF, IS; Fotografija I. Strupar)