Učenike u Josipovu i Suhopolju, kada se vrate u učionice, dočekat će energetski obnovljene škole

Ako se 11. svibnja, kako je predviđeno prema trenutnoj odluci, učenici od prvog do četvrtog razreda budu vraćali u svoje učionice, one iz Josipova i Suhopolja dočekat će obnovljene škole.

Naime, Virovitičko-podravska županija trenutno provodi energetsku obnovu osnovnih škola u Suhopolju, uključujući i sportsku dvoranu, zatim Petra Preradovića u Pitomači, Ivana Gorana Kovačića u Gornjem Bazju, područne škole u Josipovu te Sportske dvorane Tehničke škole u Virovitici. Ukupna vrijednost navedenih projekata kreće se oko 20 milijuna kuna. Trenutno su radovi u tijeku u školama u Pitomači, Gornjem Bazju i sportskoj dvorani Tehničke škole, a završeni su u Josipovu i Suhopolju.

josipovo 10
Foto: K. Toplak

Zgrada Područne škole u Josipovu, koja se nalazi pri OŠ Eugena Kumičića Slatina, umjesto dosadašnjeg, najlošijeg G energetskog razreda, imat će oznaku D razreda, uz uštedu energije od 63 posto.

– Zgrada Područne škole u Josipovu bila je i želja mještana, a Virovitičko-podravska županija je, provodeći viziju župana Androvića, odlučila obnoviti školske zgrade, kako u velikim, tako i manjim mjestima – ističu u Županiji.

josipovo 3
Foto: K. Toplak

Projekt je odobren u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora”. Posrednička tijela na projektu su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Ovo je bila stara škola, no projektom energetske obnove dobila je novo ruho, niže troškove energenata, ali i bolje uvjete za učitelje i učenike. I ovime dokazujemo da i dalje ulažemo u obrazovanje, jer i djeca u matičnim i područnim školama zaslužuju jednake uvjete kao i u urbanim područjima – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a napisala ga je VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Ukupna vrijednost projekta je bila veća od 500.000 kuna

skola suhopolje 3
Foto: K. Toplak

Istodobno, završena je i energetska obnova Osnovne škole Suhopolje s pripadajućom sportskom dvoranom.

– Već dugi niz godina Virovitičko-podravska županija uspješno provodi energetsku obnovu, kako obrazovnih, tako i zdravstvenih ustanova. Samo u zadnjih godinu dana smo uspješno proveli energetske obnove Gimnazije Petra Preradovića Virovitica, Osnovne škole Voćin i Srednje škole Marka Marulića Slatina… Svaku kunu koju štedimo kroz troškove za energente, usmjerit ćemo u daljnje poboljšanje obrazovnih uvjeta – zaključio je župan Igor Andrović.

skola suhopolje 2
Foto: K. Toplak

Osnovna škola Suhopolje izgrađena je 1971. godine. Njezinom energetskom obnovom, procjenjuje se, uštedjet će se do 50 posto energije. Školska zgrada, kao i sportska dvorana, umjesto E dobivaju C energetski razred. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 2.700.000 kuna. Od toga, bespovratna su sredstva 1.572.056 kuna. Radovima je postavljena nova toplinska fasada, strop prema tavanu, plinski kondenzacijski kotao, dizalice topline, elektro instalacije, dio vanjske stolarije.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content