Virovitičko-podravska županija nema novih oboljelih: Direktni kontakt negativan, čekaju se rezultati za 8 osoba

Na području Virovitičko-podravske županije nema novih oboljelih, osoba čiji je uzorak jučer poslan na testiranje i koja je direktni kontakt supružnika negativna je na koronavirus, izvijestio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Marijo Klement.

Naglasio je kako se na službenoj stranici Vlade RH koronavirus.hr pojavila pogrešna informacija da na našem području ima četiri oboljela.

– Riječ je o osobama koje samo imaju prebivalište na području Virovitičko-podravske županije no žive na potpuno drugom području i tamo su se zarazili. Intervenirali smo i zatražili da na drugačiji način zabilježe taj podatak – objasnio je dr. Miroslav Venus.

– Od četiri uzorka koja smo jučer poslali, jedan od njih je bio direktni kontakt iz tog izvora i on je negativan. To je dobra vijest jer znači da se žarište nije proširilo prema ovim pokazateljima za sada – dodao je Venus te rekao kako epidemiološkom obradom nastavljaju i dalje te da je to dinamičan proces.

venus 6
Foto: K. Toplak

– Kontaktiramo nove osobe prema saznanjima iz epidemiološke ankete. Tu nam je pomogla i policija, i zahvaljujem im se, da što prije i što kvalitetnije dođemo do podataka da bismo što prije otkrili eventualne kontakte, stavili ih u izolaciju i ako netko od njih ima simptome bolesti da uzmemo uzorke i pošaljemo ih na analizu u Zagreb – naglasio je Venus.

Rekao je kako za sad nisu pronašli nultog pacijenta te da provode epidemiološke izvide.

– S obzirom na prirodu posla osobe koja je zaražena bilo je dosta kontakata i sad to sve skupa istražujemo – rekao je i dodao kako su jučer bile 22 osobe u samoizolaciji koji su kontakti zaraženih, no dvije su maknute jer su imali pogrešne podatke, a trenutan broj još nije poznat jer je upravo u tijeku ispitivanje dodatnih kontakata. Za osam osoba se čekaju rezultati testiranja.

Na pitanje novinara tko je krivac što je zaraza došla u VPŽ i hoće li biti kazni, rekao je da je kriv virus te da je njegov posao spriječiti širenje zaraze, a ne traženje i razmišljanje o krivcu i kaznama.

Na pitanje o stavljanju u karantenu područja iz kojih su zaraženi, s obzirom je zaraženi bio  u kontaktu s puno ljudi, Klement je odgovorio kako je situacija pod kontrolom i nema potrebe za karantenu.

– Virus se za sada na tom području ne širi, vidite da je nalaz direktnog kontakta stigao negativan. Struka radi svoj posao, ako dođe do potrebe za time naravno da ćemo razmišljati u tom pravcu i imamo spremnu tu soluciju – rekao je Klement i objasnio što je značio poziv policije na suradnju građana.

klement 1
Foto: K. Toplak

– Što se tiče poziva policije da mole građane za suradnju, radi se o tome da epidemiološka služba u suradnji s krim policijom utvrđuje kontakte zaraženih osoba. Tu pozivam i ja sve građane da govore točne informacije. Nemaju razloga za skrivanje da su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, cilj nam je utvrditi stvarno stanje kretanja i što veći broj kontakata da mogu nadležne službe provesti testiranja na što većem broju uzoraka ako ima potrebe za tim – rekao je Klement.

Na pitanje zašto ne otkrivaju odakle su oboljeli, rekao je kako ne žele etiketirati ni jedno područje zato što struka vlada situacijom. Kada i ako dođe do potrebe onda će reći na kojem se području pojavila zaraza.

Kada je riječ o osobama u samoizolaciji, rekao je da je trenutno 400 osoba u samoizolaciji. Nekim osobama je izašla mjera.

– Oni se učestalo i kontinuirano prate. Policija i lokalni stožeri kontroliraju te podatke. Prekršitelja imamo i zbog toga su uvedeni punktovi na području županije, kako bi uspješnije kontrolirali upravo kršitelje – rekao je Klement.

Ravnatelj virovitičke bolnice Dinko Blažević rekao je kako bolnica raspolaže s dovoljnim kapacitetom za smještaj osoba zaraženih koronavirusom s našeg područja.

blazevic 8
Foto: K. Toplak

– Spremni smo prihvatiti sve one pacijente kojima je dijagnosticiran COVID 19 i na taj način ih zbrinuti. U odluci Ministarstva zdravstva u kojoj je organizacijski postavljeno da svi pacijenti s blagim i srednjim simptomima bolesti se zbrinjavaju u županijskim bolnicama, dok oni s težim simptomima bolesti se zbrinjavaju u regionalnim respiracijskim centrima, a naši pacijenti pripadaju u KBC Osijek – rekao je Blažević te rekao kako će svi kojima je potreban respirator biti ondje transportirani.

(www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content