VRIJEDNI RIBIČI Uređuju obalu Drave, a Zrinj su poribili konzumnim šaranom i šaranovom mlađi

Športsko-ribolovni klub „Drava“ iz Terezinog Polja ne samo da je dobar organizator ribičkih susreta, poput Dana manjića koji je poznat diljem županije, pa i šire, nego je i jedan od boljih ribolovnih klubova u županiji, poznat po sportskim ribičkim uspjesima kluba i njegovih članova.

No, još je važnije da su ti vrijedni ribiči i zaljubljenici u prirodu prvi kada je riječ o brizi i pridržavanju zakonski određenih ribolovnih propisa, ali i u očuvanju prirodnog okoliša koji je na njihovom području nadaleko poznat. Nije ni čudo jer im je rijeka Drava skoro pa „u dvorištu“, a njene ljepote opjevane su i „versom i notom“.

šrk drava 2

ODRASLI NA DRAVI

Povlastica je to ovoga kluba, ali i velika obveza. Obala rijeke Drave u Terezinom Polju u biti je pogranični pojas između Hrvatske i susjedne Mađarske i za uređenje tog prostora bi trebale biti zadužene državne službe. No taj prostor svakodnevno održavaju  – vrijedne ruke ribiča.

Kose travu, režu suvišne suhe grane drveća koje streme prema rijeci, a svako malo imaju i veće radne akcije, posebno nakon jakih nevremena. Svoje slobodno vrijeme na košenje trave uz Dravu i za Dravu poklonio je, kao i obično, i dopredsjednik ŠRK Drava, ujedno i predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Terezino Polje Darko Orač, koji se odmah na početku našeg razgovora ispričao što s nama nije i predsjednik ŠRK Dražen Samardžija koji je trenutačno u poslovnim obvezama.

šrk drava 1

– Doći će on poslijepodne, kao i obično – rekao je Darko Orač, napomenuvši da je rijeka Drava, jednako kao i malo jezero u naselju Zrinj, njihov drugi dom i to otkad znaju za sebe.

– Ovdje smo odrasli i Dražen i ja, ali i drugi članovi kluba. Vremena su se mijenjala, ali Drava nije. Nekada pruža više, a nekada manje ribičkih užitaka, ali onih čulnih, uvijek. Jer, tko je nije vidio i boravio kraj nje, taj zasigurno neće znati o čemu govorimo.

Pandemija koronavirusa odrazila se i na posjećenost rijeci Dravi, kako ribolovaca, tako i ostalih rekreativaca i izletnika, a na jezeru Zrinj još uvijek je zbog koronavirusa zabranjen ribolov – kaže Darko Orač, napomenuvši kako je ondje, budući da je riječ o manjem jezeru, nemoguće održati potreban razmak između ribiča.

šrk drava 5

ZRINJ ZASAD BEZ RIBOLOVA

No to ne znači da su mirovali. Vrijeme su iskoristili za poribljavanje jezerca s 200 kilograma konzumnog šarana i s oko 50 kilograma mlađi šarana.

-Poribljavanje inače obavljamo dva puta godišnje, u proljeće, na početku sezone i u jesen, pred kraj ribičke sezone. Nadamo se da će se u ribolov normalno moći od sredine idućeg mjeseca, a možda i prije. Bit će to dovoljno vremena da se riba privikne na za nju novi prostor – rekao nam je Darko Orač, pohvalivši pritom i članove društva koji poštuju sve propise Stožera civilne zaštite o postupanju u ovo vrijeme koronavirusa.

šrk drava 3

Jezero Zrinj je dakle zatvoreno, no na rijeci Dravi može se pecati, ali naravno uz pridržavanje svih mjera zaštite od pandemije.

-To ne bi trebalo biti teško, jer je Drava dovoljno dugačka za sve naše ribiče, ali i ne samo za njih, nego i za izletnike, hodače, bicikliste i ostale rekreativce. Kad mjere popuste, pa svi odluče opustiti se u prirodi, važno je napomenuti da obvezno sa sobom ponesu i osobnu iskaznicu. Ipak se nalaze u pograničnom pojasu – napominje Darko Orač.

(www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content