Župan Andrović: Ovo je poruka da se ne smijemo prerano opuštati te da se i dalje moramo držati svih mjera zaštite

Foto: K. Toplak

Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije danas (srijeda) je na press konferenciji izvijestio kako je na našem području otkriveno pet novih slučajeva zaraze koronavirusom. Među oboljelima, nalaze se dva člana obitelji supružnika koji su do sada bili jedini zaraženi na našem području. Jedan supružnik je ozdravio, dok je drugi, zajedno s dvoje članova obitelji pozitivan. U drugim slučajevima, riječ je o supružnicima, također bez simptoma, kao i o jednoj zaposlenici doma za starije koja je bila na godišnjem odmoru i koja se danas trebala vratiti na posao. Njen slučaj otkriven je rutinskim pregledom djelatnika u domovima za starije, a koji će proći svi zaposlenici na području naše županije.

Župan Igor Andrović na konferenciji za medije naglasio je kako četiri od pet novozaraženih nema nikakve simptome te da je to opomena svima da se moraju pridržavati mjera.

– Ideja sazivanja press konferencije je bila u drugom smjeru. Nadali smo se da će prvih dvoje oboljelih nakon novog testiranja biti negativni i da ćemo biti županija bez oboljelih, isto smo htjeli prezentirati mjere za gospodarstvo koje će Županija u budućem periodu dati na raspolaganje našim gospodarstvenicima, ali preko noći se stvar promijenila. Imamo loše vijesti što se tiče epidemiološke situacije, ali opet u svemu tome je dobro da je ipak sve pod kontrolom, nema mjesta za paniku Kliničke slike bolesnih su dobre, četiri od pet nemaju simptome i ovo je samo dokaz da ipak još uvijek nema mjesta za opuštanje – rekao je Andrović

-Vidite po ovim slučajevima da možete biti u kontaktu sa osobom koja ne pokazuje simptome, a zapravo je zaražena tj. ima koronavirus, tako da je ovo opomena svima nama da se i dalje moramo držati svih mjera koje su dane od strane Nacionalnog stožera, od strane epidemiologa i od strane struke. Socijalna distanca je izuzetno važna, i dalje ne smije biti većih okupljanja. Svi bi mi htjeli da se te mjere popuste što prije, tražili smo popuštanje određenih mjera, međutim moramo te odluke prepustiti struci i nacionalnom stožeru jer oni će znati najbolje vrijeme kada ćemo te mjere moći popustiti. Isto onako kako su znali najbolje vrijeme za donošenje tih mjera – rekao je župan i najavio da će mjere vezane za gospodarstvo predstaviti neki drugi dan.  (www.icv.hr, ml)