Biciklističkim maratonom od Kladara do Stare Jošave hrvatski branitelji obilježili 25. obljetnicu VRO “Bljesak”

- PROMO -

Zajednica udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije, povodom 25. obljetnice veličanstvene vojno-redarstvene operacije Bljesak, jučer (petak) je organizirala biciklistički maraton od Kladara do Stare Jošave, kojim su sedmorica odvažnih simbolično spojili zapad i istok županije.

Iako ih je većim dijelom vožnje od 93 kilometra nemilosrdno ”prala” kiša, sedmorica odvažnih u sastavu Mato Bubaš, Martin Bišćan, Matija Kolar, Pavo Tutenov, Mario Kovač, Tomislav Kolec i Dražen Buketa, ni na trenutak nisu pomislili odustati od, na ovaj način, odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima u VRO Bljesak u kojoj je za samo 31 sat oslobođeno oko 500 četvornih kilometara teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom A3.

Na svom putu od Kladara do Stare Jošave, sudionici ovog maratona zastali su u Pitomači, Virovitici, Slatini i Orahovici gdje su kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima položili upaljene lampione i uz molitvu se prisjetili pedeset i jednog hrvatskog branitelja, koji su svoje živote položili na oltar domovine za slobodnu Hrvatsku u VRO Bljesak.

– Županijska HVIR-a u sklopu svojih aktivnosti ima i biciklistički maraton od Voćina do Okučana, ali pošto trenutačna situacija vezana uz koronavirus nije dozvolila da odvezemo tu rutu, odlučili smo se spojiti zapad i istok naše županije i na taj način odati počast poginulim hrvatskim braniteljima u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak – rekao je inicijator ovog biciklističkog maratona, predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a VPŽ i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ, Mato Bubaš te se osvrnuo na samu vožnju:

– Mani je, na neki način, bilo drago što nas je kiša pratila skoro cijelim putem, ma koliko to čudno zvučalo, jer smo na taj način pokazali našu odlučnost u nastojanju da svaki događaj i značajan datum iz Domovinskog rata obilježimo bez obzira kakvo vrijeme bilo. To je dokaz da sve aktivnosti ne radimo tek reda radi, već dajemo sve od sebe – zaključio je Bubaš.

Odvažnim biciklistima u Virovitici se pridružio hrvatski branitelj, i sam učesnik VRO Bljesak, Mirko Jelinek, koji je na motoru pratio bicikliste do Slatine.

Logističku potporu cijela 93 kilometra biciklistima su pružali hrvatski branitelji Željko Straka i Josip Habl, a svojim fotoaparatom vožnju je zabilježio novinar Dragutin Fišli, također hrvatski branitelj. (www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”588499″]

Povezane vijesti

Skip to content