Danas je Međunarodni dan primalja! One su ženama podrška i zaštita u najvažnijim trenutcima u životu

Peti svibnja u cijelom svijetu se obilježava kao Međunarodni dan primalja. Ovaj dan obilježava se od 1992. godine te nam svake godine pruža priliku da se zahvalimo primaljama koje cijeli svoj radni vijek posvećuju pomaganju ženama u njezinim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno najsretnijim trenucima u životu.

Cilj Međunarodnog dana primalja je da se podigne svijest o ulozi primalje u zajednici i njezinoj ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majke i novorođenče. Njezina podrška, utjeha i riječi motivacije najdragocjenija su pomoć koja ženi daje snagu da prođe kroz najteži i najvažniji posao; da na svijet donese novo biće. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, bodriti ju i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče tisuće majki koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.

Primalje svakodnevno rade sa ženama i partnerice su im tijekom trudnoće, porođaja i babinja. One na taj način imaju jedinstvenu priliku da se upoznaju sa ženama i izgrade s njima povjerljive odnose, a samim time primalje postaju važne članice obitelji i zajednice.

– Drage primalje, izabrale ste posao koji je poziv i koji zahtijeva cjeloživotni angažman. Budite hrabre i zagovarajte ženska prava u vašim zajednicama. Ojačajte partnerske odnose sa ženama jer je to vitalni dio pružanja kvalitetne primaljske skrbi. Educirajte žene o njihovim pravima na informirani izbor, što uključuje trudnoću, fiziološki porođaj i planiranje obitelji. Možda ovu godinu nećemo obilježiti u slavlju, druženju i edukaciji kao mnoge do sada, ali svakako je ovo prilika da se sjetimo svoje primalje i zahvalimo joj na skrbi koju nam je pružila. Želimo svim primaljama sretan Međunarodni dan primalja – poručila je Hrvatska komora primalja.

(www.icv.hr, hkp)

Hrvatska komora primalja izradila online tečajeve za trudnice: Saznajte sve što trebate znati o trudnoći, porođaju i dojenju

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content