Dr. Venus: Počinju sistematski pregledi za polazak u školu, cijepljenja i nacionalni programi

- PROMO -

Županijski Zavod za javno zdravstvo sv. Rok, sukladno drugom valu popuštanja mjera zaštite od pandemije koronavirusom u ponedjeljak se vratio u normalan režim rada, dakako, prilagođen preporukama koje su još uvijek na snazi.

Ravnatelj Zavoda dr. Miroslav Venus kaže kako je i u vrijeme najsnažnijih mjera medicinska mikrobiologija (laboratoriji), radila no da se sada vraća i veći obim aktivnosti vezanih uz zdravstvenu ekologiju.

-Ugostiteljski i drugi objekti koji imaju veze s obavljanjem posla bili su zatvoreni, pa je i obim posla bio manji, a kako se postupno sve vraća u normalu, i nama se vraća uzimanje brisova na mikrobiološku čistoću objekata i sl., obavljanje sanitarnih pregleda i zdravstvenih pregleda, uz produženje sanitarnih iskaznica. Ograničili smo ovu djelatnost na određene dane u tjednu i napravili smo tako da svi koji dolaze ulaze na jedan, sporedni ulaz, kako bismo izbjegli eventualno križanje puteva s djelatnosti školske medicine  – kaže dr. Venus.

MANJA FREKVENCIJA LJUDI

Dobra vijest stiže i za roditelje djece koja na jesen kreću u prvi razred osnovne škole. Sistematski pregledi odvijat će se kao i prije pauze uslijed pandemije, samo će frekvencija roditelja i djece biti nešto manja.

-Pregledi će biti modificirani. Djeca su i inače bila pozivana s roditeljima na pregled u točno određeno vrijeme, no sada će ti termini biti možda malo rjeđi, zbog potrebe ostavljanja određenog vremenskog perioda potrebnog za dezinfekciju. Naravno, svi su dužni pridržavati se mjera osobne zaštite, a to znači izbjegavanje dolaska ako roditelj ili dijete ima određene simptome bolesti – ističe dr. Venus.  Na pregledu će se dijete i cijepiti, sukladno preporukama. Tako se nastavlja i redovni program obaveznog cijepljenja, koje se može odgoditi samo u slučaju bolesti, ali i tada na kratak rok, do kraja mjeseca, objašnjava dr. Venus.

Ponovno kreću i nacionalni preventivni programi – ranog otkrivanja karcinoma dojke i debelog crijeva, koji su bili u različitim fazama provedbe. Pacijenti će na vrijeme biti obaviješteni o terminima, rekao je dr. Venus.

ISPIT PUTEM TELEFONA ILI INTERNETA

Ponovno počinje i organizacija tečajeva zdravstvene edukacije, tzv. higijenskog minimuma. Neće biti predavanja, a obveznici će materijale za ispit koristiti sa službene stranice Zavoda.  – Ispite ćemo osmisliti i na vrijeme obavijestiti obveznike kako ćemo ih provesti. Zasad su varijante internet ili telefon, prema preporuci i kombinacija ovih mogućnosti. Kad to neće biti moguće, onda ćemo primjenjivati općenite mjere; fizičku udaljenost, nošenje osobne zaštitne opreme, naručivanje u određenim vremenskim intervalima, odnosno sve što je potrebno kako bismo  spriječili međusobno okupljanje većeg broja osoba u isto vrijeme na istom mjestu – objašnjava dr. Venus.

Što se Djelatnosti za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja i izvanbolničko liječenje ovisnosti tiče, ona je cijelo vrijeme provodila svoj rad s klijentima i ovisnicima. – Osigurali smo klijentima mogućnost direktne video veze s psihijatrom, kojeg koristimo iz druge zdravstvene ustanove. To je, možemo reći, sigurna veza, odnosno nitko drugi joj nema pristup i tako se snalazimo do normalizacije cijelog sustava – doznajemo u Zavodu.

Dio djelatnosti počeo je već u ponedjeljak, a točne termine Zavod će javiti pacijentima i korisnicima ovih dana, a sve najvažnije informacije zaniteresirani će, kažu, moći dobiti putem medija i na njihovoj službenoj internetskoj stranici. (www.icv.hr, mlo)

Povezane vijesti

Skip to content