Državni vrh, predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić i predstavnici udruga odali počast stradalima u operaciji “Bljesak”, među kojima i petorici Virovitičana

Državni vrh, predsjednik HVIDR-e RH i saborski zastupnik Josip Đakić i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata odali su počast braniteljima stradalima u vojno redarstvenoj operaciji “Bljesak”, među kojima su i petorica Virovitičana.

Naime, operacija “Bljesak”, koja je uz “Oluju” najvažnija vojno-redarstvena operacija Hrvatske vojske i policije u Domovinskom ratu, počela je u 5.30 sati prvog svibnja 1995. godine i navijestila da su Oružane snage Republike Hrvatske spremne i sposobne osloboditi okupirana područja Republike Hrvatske, slomiti ideju stvaranja Velike Srbije sa zamišljenom granicom na liniji Virovitica – Karlovac – Karlobag.

U vojno-redarstvenoj operaciji “Bljesak” oslobođena je zapadna Slavonija, odnosno oko 500 četvornih kilometara do tada okupiranog teritorija Republike Hrvatske, točnije rečeno okupirano područje od ceste Pakrac – Požega do državne granice na rijeci Savi, između gradova Požege i Nove Gradiške s istočne strane i gradova Pakraca, Lipika i Novske sa zapadne strane.

Foto: privatni arhiv

– U njoj je sudjelovala i vrlo značajan doprinos dala i 81. gardijska bojna Hrvatske vojske iz Virovitice, ali i ostali bojovnici s našega područja, kao i pripadnici MUP-a. Nažalost u “Bljesku” su poginula petorica pripadnika 81. gardijske bojne s područja bivše općine Virovitica – Nenad Sočec, Marijan Štukar, Nebojša Buha, Jozo Livaja i Slavko Biondić, 21 pripadnik je ranjen, a i znatan je broj ozlijeđen. Sjetili smo se svih žrtava koji su položili živote za slobodu naše suverene i samostalne Domovine i odali im dužno poštovanje – rekao je Josip Đakić, dodavši kako obilježavanje ove obljetnice nije moglo proći bez incidenata, osvrćući se na odlazak predsjednika RH Zorana Milanovića zbog majica HOS-a koju su nosili neki njihovi pripadnici.

– Ovo nam ostavlja gorčinu u ustima. Umjesto da smo s dužnim poštovanjem obilježili tu veliku pobjedu, ostali smo zatečenim ovim potezom koji nije primjeren – rekao je Đakić.

Čestitao je svima koji su sudjelovali u operaciji, na njihovoj hrabrosti, borbenosti i požrtvovnosti.

– 81. gardijska bojna je bila na glavnom pravcu napada i bila ta koja je prva probila neprijateljske linije i ušla u dubinu i našla se prva u Okučanima – istaknuo je Đakić.

U „Bljesku” je ukupno poginuo ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena.

Počast poginulim braniteljima predsjednik HVIDR-e Josip Đakić odao je i na spomen obilježju u Okučanima.

IMG 3008 rotated

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content