FOTO Industrijsko-obrtnička škola Virovitica donirala presadnice Dječjoj kući “Leptir” u Podgorju

Industrijsko-obrtnička škola Virovitica nastavlja i dalje s donacijom presadnica iz školskog plastenika povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.

Presadnice su donirane i Dječjoj kući “Leptir” u Podgorju. Vrijedne ručice malih “Leptirića” i njihovih teta prionule su odmah poslu te sve presadnice cvijeća, povrća i začinskog bilja zasadili u svoj, kako su ga nazvali, “Leptirov vrt”.

IMG 1b6b1ea0611d711f541816f4f2be55b4 V
foto: IOŠ Virovitica

Rad u vrtu ili oko bilja vrlo je zabavan za djecu. Rad ih obogaćuje i povećava njihove vještine, a malo kopanja po zemlji i blato sigurno ih neće smesti nego pružiti novi vid učenja i napredovanja. Sadnice bilja ili cvijeća mogu biti početni koraci u uzgoju. Djetetu treba pružiti zadovoljstvo da promatra biljku od njezinog sijanja, pa sve do stola. Tako će mali “Leptirići” moći svoje biljke promatrati u svom vrtiću pratiti kako rastu te ih njegovati sve do berbe.

-Ovime ne završava bioraznolikost i zaštita prirode u Industrijsko-obrtničkoj školi Virovitica već nastavljamo dalje s donacijom presadnica građanima koji žele u svoje vrtove zasaditi domaće sorte rajčice, paprike, krastavaca, ali i raznih vrsta već zaboravljenih cvjetnih vrsta. Vrlo je važno u vrt posaditi i razne vrste cvijeća kako bi naš povrtnjak imao sve potrebno za razvoj, naime cvjetnice privlače korisne kukce – oprašivače i predatore u naš vrt bez kojih ne bi bilo moguće uzgojiti povrće i voće – poručuju iz IOŠ.

IMG 2c31f97067fca02a55ab3a1b5ef0859a V
foto: IOŠ Virovitica

Bioraznolikost je ukupna raznolikost svog života na Zemlji, ukupna raznolikost staništa, populacija i gena. Sve su vrste, uključujući i čovjeka, dio raznolikog ekosustava u kojem svatko ima svoju ulogu. Mnoge vrste nisu još niti poznate, kao niti uloga mnogih poznatih vrsta. Stoga poremećaj bioraznolikosti može imati dalekosežne posljedice kako na same ekosustave, tako i na ljudske živote. Očuvanje bioraznolikosti jedan je od uvjeta za uspostavu održivog razvoja.

(IOŠ Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content