FOTO Moderni strojevi ovdje ispituju “zamor materijala” koji ide do granica izdržljivosti, testira se kvaliteta namještaja, a CNC kirurški precizno rezbari utore u masivnom orahu

Radno je u Panonskom drvnom centru kompetencija, financijski jednom od najznačajnijih EU projekata Virovitičko-podravske županije, vrijednom gotovo 45 milijuna kuna. Projekt je to koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, temeljem anketiranih građana, 2018. godine, proglasilo najboljim investicijskim i infrastrukturnim projektom za razdoblje 2016./2017.

Panonski drvni centar kompetencija obišao je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, ne skrivajući zadovoljstvo viđenim, a direktorica Sanja Bošnjak upoznala ga je s aktualnim projektima.

– Panonski drvni centar kompetencija i u ovom nadasve osjetljivom razdoblju, radi i “uskače” proizvesti ono što drugi ne mogu. Mi smo tu i za male i za velike poduzetnike, s polufinalnim ili finalnim proizvodima, za sve one koji se trude opstati u ovom sektoru. Panonski drvni centar kompetencija, zahvaljujući europskim sredstvima i Virovitičko-podravskoj županiji, ima suvremenu opremu koja može ubrzati proizvodne procese svakog poduzetnika. Mi imamo rješenje za sve izazove. Panonski drvni centar kompetencija je jedini centar za razvoj drvne industrije u Hrvatskoj koji u svim fazama razvoja proizvoda pruža usluge malim i srednjim poduzetnicima iz drvno-prerađivačkog sektora u regiji, s naglaskom na istraživanje i inovacije – naglasila je Sanja Bošnjak.

pdck obilazak 3

Trenutno, moderni strojevi tako ispituju “zamor materijala” stolica i kreveta, kvalitetu namještaja za studentski dom. Materijal ide do “granice izdržljivosti”, jer važno je znati “dokle se može ići”. Tu je i ModulosDesk, koji je stvaran u Panonskom drvnom centru kompetencija, koji je proglašen najboljim izumom međunarodne izložbe inovacija i novih tehnologija, MTE 2019, u Kuala Lumpuru. Ovdje su i neke nove drvne kreacije, od kojih se ističu kirurški precizno izrezbareni utori u masivnom orahu, koji je CNC stroj odradio bez greške, ali i neke druge stvari, koje zbog “poslovne tajne” na izlaze “kroz zidove”…

Radovi na Panonskom drvnom centru kompetencija, startali su u svibnju 2015. godine. U rujnu 2016., povodom Dana Virovitičko-podravske županije, Panonski drvni centar kompetencija je otvoren. Ove godine, ovdje, budući studenti Studija drvne tehnologije, pohađat će praktičnu nastavu. U Hrvatskoj, trenutno, nema boljih uvjeta za praktičnu nastavu… Na raspolaganju će im biti najmodernija tehnologija za izradu drvenog namještaja i elemenata od drva. Vrhunski 5-osni CNC stroj omogućava brzu, preciznu i kontroliranu izradu i obradu drvenih elemenata, a u svom laboratoriju Centar ima 3D printer, 3D scanner i opremu za razna testiranja proizvoda. Uz CNC, centar posjeduje i cijelu paletu strojeva za obradu drva, od kalibracije pa sve do laminiranja i lakiranja.

pdck obilazak 8

Podsjetimo, nositelj ovog projekta je bila Virovitičko-podravska županija uz partnere, VIDRA-u Agenciju za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Institut Ruđer Bošković.

(www.vpz.hr, foto: K. Toplak)

[g-gallery gid=”589428″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content