FOTO Povodom Dana državnosti i Dana Hrvatskog sabora, danas startao biciklistički maraton od Virovitice do Zagreba

Zajednica udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije, u suradnji s Udrugom maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine”, danas (subota) vozi biciklistički maraton Virovitica-Zagreb povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske te 30. svibnja 1990. godine kada je utemeljen prvi demokratski izabrani Hrvatski sabor.

Prije samog starta maratona, svi nazočni, među kojima je bio i predsjednik HVIDRA-e RH Josip Đakić, zamjenik župana VPŽ Darko Žužak te načelnik Policijske uprave VPŽ Siniša Knežević sa suradnicima te predstavnici braniteljskih udruga, odali su počast poginulim policajcima ispred Policijske uprave u Virovitici.

-Glavni cilj ovog maratona je kao što je to slučaj i s ostalim takvim aktivnostima, odavanje počasti hrvatskim žrtvama koje su pale za slobodnu i neovisnu Hrvatsku – rekao je tom prigodom jedan od organizatora maratona, predsjednik Zajednice udruga Hvidra VPŽ Mato Bubaš, koji je naglasio da je ovaj maraton još jedna u nizu planiranih aktivnosti ove male grupe, koja će sa obilježavanjem značajnih događaja iz novije Hrvatske povijesti nastaviti na ovaj način i dalje.

Predsjednik Udruge “Glasnici istine” Pavo Tutenov naglasio je tom prigodom da na biciklističkom maratonu sudjeluju članovi biciklističke ekipe Virovitičko-podravske županije imena VBR (veteran, branitelji, rekreativci).

– Sastav naših maratonaca su Mato Bubaš, Martin Bišćan, Matija Kolar i Pavo Tutenov iz Slatine te Tomislav Kolec, Mario Kovač, Dražen Buketa i Tomislav Matešić iz Virovitice, uz logističku podršku članova Udruge HVIDR-a Slatina. Maraton je dug oko 160 kilometara, a planirani dolazak u Zagreb je oko 16 sati.

Ispračajući na put maratonce, predsjednik HVIDRA-e RH Josip Đakić naglasio je važnost obilježavanja ovakvih datuma.

-Ovo je vrlo lijep način kako se jedan od najznačajnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti može obilježiti. Danas je Dan državnosti i Dan Hrvatskog sabora, a nikad ne treba smetnuti s uma da je i naš Stjepan Sulimanac bio jedan od onih koji su prije 30 godina činili prvi saziv Hrvatskog sabora, kao njegov potpredsjednik i najstariji član. Zahvaljujem vam što gajite sjećanje na ovaj veliki datum, kao i sve ostale značajne datume iz Domovinskog rata – rekao je ispračajući maratonce Josip Đakić.

Memorijalni biciklistički maraton startao je u 8 sati ispred Policijske uprave virovitičko-podravske kod spomen obilježja, a nakon dolaska u Zagreb članovi biciklističke ekipe VBR zapalit će svijeće u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

(www.icv.hr, bs)

[g-gallery gid=”591118″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content