FOTO Sve je spremno za otvorenje Centra za posjetitelje – Dvorac Janković Suhopolje

Iako je kulturno dobro, Dvorac Janković u Suhopolju do prije samo tri godine bio je ruševina. Započela je tada obnova vrijedna gotovo 40 milijuna kuna, a uslijedila je i rekonstrukcija perivoja, za dodatnih 4,9 milijuna kuna – piše Večernji list.

Novac je stigao iz Europske unije. Stvoren je, tako, Centar za posjetitelje – Dvorac Janković Suhopolje s 15 soba, 5D kinom kakvoga nema od Osijeka do Zagreba, a spoj je to povijesne i kulturne baštine s najmodernijom tehnologijom. Sve je spremno za otvorenje, no ono je malo prolongirano zbog korona virusa.

– Naše 5D kino bit će tehnološki opremljeno najbolje u Hrvatskoj, a prikazivat će tri filma, o povijesti Suhopolja i grofovske obitelji Janković, ali i prirodnim ljepotama našega kraja. Pokazali smo da njegujemo tradiciju, poštujemo sadašnjost, a težimo budućnosti – ističe Helena Hegediš, koordinatorica na projektu obnove.

viber image 2020 05 18 10 19 51a

U dvorcu je 15 soba s “četiri zvjezdice”, a zanimljivo je kako sve nose imena povijesnih ličnosti koje su obilježile Virovitičko-podravsku županiju. Gosti će, tako, moći prespavati u sobi grofa Jankovića, pjesnika Petra Preradovića, kneževske obitelji Schaumburg – Lippe, koja je proizvela prvi hrvatski pjenušac, ili Crnog viteza, mistične ličnosti iz Orahovice. Posjetitelje će u sobi dočekati i zanimljivosti o ličnosti po kojoj je dobila ime.

Dvorac Janković u Suhopolju, koji je u potpunosti vlasništvo Virovitičko-podravske županije, zaštićeni je spomenik kulture iz sredine 18. stoljeća, dok je povijesni perivoj u kojemu je dvorac smješten zaštićen kao spomenik vrtne arhitekture. Kroz godine se izmijenjalo nekoliko vlasnika, a 2012. kupila ga je Županija. Kompleks je bio napušten i posve devastiran. Kako bi se zaustavilo daljnje propadanje tog vrijednog kulturnog dobra, Županija ga je kandidirala i s projektom prošla na EU natječaju.

dvorac jankovic suhopolje snimio kristijan toplak 19

Projekt vrijedan 39.767.716 kuna je provela Virovitičko-podravska županija u suradnji sa županijskom Turističkom zajednicom, Gradskim muzejom Virovitica, Razvojnom agencijom VIDRA i Općinom Suhopolje. Sufinanciran je bespovratnim sredstvima kroz Europski fond za regionalni razvoj.

Obnova je perivoja, pak, bila dio EU projekta “Turizam za sve”, u sklopu prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske. Iz javnog poziva Ministarstva turizma, nadalje, dobili su 480.000 kuna za 5D kino, a još toliko stiglo im je za projekt “Čudesan svijet grofa Jankovića”, u sklopu kojega će posjetitelji kroz video igrice i aplikacije zaplesati s grofom i groficom ili “uskočiti” u njihovu autohtonu odjeću.

– Preostaje nam treća faza, a to je uređenje wellness centra, zatvorenog bazena, saune, vinskog i cigar bara. Čekamo odobrenje i tog projekta – najavljuje koordinatorica Hegediš. Prema osnovnom projektu, otvorit će se sedam novih radnih mjesta, no planirana su i dodatna zapošljavanja.

5dkino1

– Obnovom dvoraca i kurija stvorili smo jednu plemićku rutu, a koja je zanimljiva za sve posjetitelje naše županije, od Noskovaca, Pustare Višnjice, Virovitice do Kapele Dvora. Projekti su to financirani EU sredstvima i tako smo pokazali koliko kao županija, kao gradovi i općine brinemo o kulturnoj i prirodnoj baštini. Siguran sam da će sutra ti projekti doprinijeti razvoju turizma, novom zapošljavanju i, naravno, rastu gospodarstva – podcrtao je župan Igor Andrović.

Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju je projekt Virovitičko-podravske županije, koji se provodio s partnerima, VIDRA-om Agencijom za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Turističkom zajednicom Virovitičko-podravske županije, Gradskim muzejom Virovitica i Općinom Suhopolje. 3LHD-a interdisciplinarni arhitektonski ured je autor arhitektonskog projekta obnove.

(www.vecernji.hr, www.vpz.hr, foto: K. Toplak)

[g-gallery gid=”589834″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content