FOTO VBR-ovci odvozili 138 km u spomen na žrtve i stradanja Hrvata tijekom povijesti

Nakon izvezenih 93 kilometra povodom 25. obljetnice VRO Bljesak, 1. svibnja 2020. godine te simboličnog spajanja zapada i istoka Virovitičko-podravske županije (Kladare – Stara Jošava), odvažna sedmorka, ovaj put pojačana s još jednim članom, izvezla je biciklistički maraton u spomen na žrtve i stradanja Hrvata kroz povijest, Virovitica-Slatina-Četekovac-Slatinski Drenovac-Voćin-Bučje-Brusnik-Pakrac u dužini 138 kilometara.

Start ovog biciklističkog maratona bio je na Gradskom groblju u Virovitici, gdje su bicikliste, nakon odavanja počasti svim poginulim hrvatskim vojnicima i civilima u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu polaganjem upaljenih lampiona i molitvom kod spomen obilježja, ispratili virovitičko-podravski župan Igor Andrović sa zamjenicima Marijom Klementom i Darkom Žužakom te predsjednik Udruge HVIDRA-e Virovitica Mirko Poljanac.

IMG 7267 1

Maratonce je put vodio u Slatinu, gdje su na Gradskom groblju ispred Križa mučenika položili vijenac i upaljene lampione zajedno sa slatinskim gradonačelnikom Denisom Ostrošićem, pročelnikom u Uredu gradonačelnika Krunoslavom Šarabokom, te članovima i predsjednikom Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran Slatina Ivanom Levarom. Počast su u Slatini učesnici maratona odali i u Parku 136. slatinske brigade kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, nakon čega ih je gradonačelnik Ostrošić ispratio put sljedećeg odredišta – Četekovca.

Zaustavivši se u Četekovcu, biciklisti su odali počast na Mjesnom groblju uz spomenik žrtvama Četekovca, Čojluga i Balinaca stradalim u Domovinskom ratu. Dolaskom u Slatinski Drenovac, također, polaganjem upaljenih lampiona i molitvom odali su počast u sjećanje na mučki ubijenih 500 Hrvata za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća.

Bic. maraton 3

U Voćinu, kod spomenika Voćinskoj žrtvi, uporne bicikliste dočekali su zamjenik načelnika Općine Voćin Roko Perić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin Darko Božičković s potpredsjednikom Ivanom Đuzelom, te su skupa odali počast svirepo ubijenim stanovnicima općine Voćin za vrijeme opsade tog područja od strane srbo-četničkih formacija 1991. godine.

Biciklisti, na putu prema Pakracu, zastali su u Bučju odavši počast stradalnicima tog zloglasnog srpskog logora u vrijeme Domovinskog rata kroz koji je prošlo oko 300 zatvorenika. Potom su se zaustavili u Brusnik, te su kod spomenika podignutom u spomen dvanaestorici poginulih hrvatskih branitelja pripadnika virovitičke 127. brigade molitvom i polaganjem lampiona odali dužnu počast.

Na konačnom odredištu, Ulici Kalvarija kod spomenika petorici poginulih virovitičkih policajaca u Domovinskom ratu, neumorne bicikliste dočekao je predsjednik Gradskog vijeća grada Pakraca Miroslav Ivančić, te su zajedno s njim položili upaljene lampione i pomolili se.

IMG 7272

Organizator ovog biciklističkog maratona bila je Zajednica udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije u suradnji s Udrugom maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine”, uz pomoć Vrivitičko-podravske županije i Grada Slatine.

Predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovtičko-podravske županije i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš, objasnio je od kuda ime VBR koji su biciklisti nosili na svojim majicama.

– Ovo ime, VBR, došlo je spontano kroz razgovor oko organizacije ovog maratona, a označava nas, veterane, branitelje i rekreativce. VBR ili višecjevni bacač raketa je moćno artiljerijsko oruđe koje su naše postrojbe koristile u Domovinskom ratu, pa smo se i zbog toga odlučili da se tako nazovemo – objasnio je Bubaš te dodao:

– Ovim biciklističkim maratonom odali smo počast žrtvama Bleiburga, križnih puteva, nevinom hrvatskom narodu koji je bio nemilosrdno ubijan i masakriran bez ikakvih obilježja. Nakon 65 godina ponovno se dogodila tragedija kada su potomci tih istih zločinaca za sobom ostavili nove masovne grobnice. Mi, kao hrvatski branitelji, osuđujemo takav zločinački čin te osjećamo potrebu da ovim našim aktivnostima skrenemo pozornost javnosti, osobito u ova turbulentna vremena kada brojni negiraju stradanja hrvatskoga naroda na Bleiburgu. Ova naša vožnja je jedan od načina na koji se prisjećamo svih hrvatskih žrtava Drugog svjetskog i Domovinskog rata, s ciljem da se ovakva stradanja Hrvata nikada ne zaborave i nikada ne ponove – zaključio je Bubaš.

IMG 8004

Pavo Tutenov, predsjednik Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine”, predstavio je učesnike biciklističkog maratona.

– Ovaj biciklistički maraton izvozili su Martin Bišćan, Matija Kolar, ja Pavo Tutenov i Mato Bubaš iz Slatine te Tomislav Kolec, Mario Kovač i Dražen Buketa iz Virovitice, a našoj VBR ekipi pridružio se i mladi biciklist iz Virovitice Tomislav Matešić – rekao je Tutenov.

Logističku potporu cijelim putem biciklističkog maratona u spomen na žrtve i stradanje Hrvata kroz povijest održanog u nedjelju, 17. svibnja, pružali su predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Ilija Nikolić, član Udruge HVIDR-a Orahovica Željko Straka, član Udruge HVIDR-a Slatina Josip Habl, te počasni član Udruge HVIDR-a Slatina i slatinski novinar koji je sve zabilježio svojim fotoaparatom Dragutin Fišli. U Slatini, nakon povratka iz Pakraca, biciklistima su okrjepu uz domjenak priredili članovi slatinske HVIDR-e Damir Boljevčan i Damir Parc.

U Voćinu su se VBR-ovcima pridružila trojica biciklista iz Biciklističkog kluba Titan Pakrac-Lipik, a kod Kamenske ih je na motociklu sustigao hrvatski branitelj Mirko Jalinek iz Grabića (općina Sopje), te su dio zacrtane rute vozili zajedno.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli i K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content