GRAD VIROVITICA Za socijalna davanja 29 milijuna kuna, ostaju stipendije i sve veće investicije u školstvu

Arhivska fotografija

Prošlo je mjesec dana otkako je virovitičko Gradsko vijeće na sjednici održanoj elektronskim putem usvojilo prvi paket mjera pomoći gospodarstvu i građanima, vrijedan više od pet milijuna kuna, a vezane su uz ublažavanje posljedica pandemije Covida-19. Kako one izgledaju na konkretnim primjerima, upitali smo virovitičku Gradsku upravu, kojoj smo poslali upit vezan uz sufinanciranje djelatnosti koje zasad ne rade u svom uobičajenom pogonu, a riječ je o školama, vrtiću i slično, odnosno riječ je o onim troškovima za koje je Grad najavio kako će ih preuzeti na sebe, umjesto roditelja.

Postavili smo i pitanje što je sa stipendijama te socijalnim davanjima – hoće li se smanjivati, budući da je došlo do ukidanja sredstava za određene stavke u proračunu.  Konačno, ide kraj školske godine. Što je dosad uloženo, a što će osjetiti „škare krize“ u budućnosti, pitali smo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

U DVA MJESECA KRIZE, TROŠKOVI VEĆI ZA POLA MILIJUNA KUNA

Grad je preuzeo trošak rada Dječjeg vrtića Cvrčak, djelatnika Produženog boravka u Osnovnim školama Ivane Brlić-Mažuranić i Vladimir Nazor, sufinanciranje djelatnosti dadilja te participaciju vezanu uz Glazbenu školu Virovitica, stoji u odgovoru na naš prvi upit.

Konkretno, troškovi vezani uz ekonomsku cijenu vrtića Cvrčak u ožujku iznose  120.000 kuna, a za travanj 240.000 kuna. Sufinanciranje plaća djelatnika produženog boravka u OŠ IBM i V. Nazor iznose ukupno 14.000 kuna za ožujak i travanj. S 4.800 kuna grad sufinancira i djelatnost dadilja u ova dva mjeseca zahvaćena mjerama. Kad je riječ o Glazbenoj školi Jan Vlašimsky, za ožujak i travanj Grad participira u njenom radu s ukupno 90.000 kuna.

– Sve ove troškove Grad je preuzeo na sebe, kako bismo pomogli roditeljima, ali i očuvali svako radno mjesto u ustanovama. Sufinanciranje ćemo nastaviti i dalje, čak i ako se nastava do kraja školske godine odvija isključivo na daljinu –smatra gradonačelnik Ivica Kirin, koji je na pitanja odgovorio pismenim putem.

Na upit što je sa stipendijama, odgovor je kako će je studenti redovno primati, neovisno o krizi.

-Ove akademske godine imamo 39 stipendista, stipendija iznosi 800 kuna mjesečno i studenti će je i dalje primati svih 12 mjeseci u godini. U proračunu se za tu namjenu izdvaja 400.000 kuna godišnje. Ujedno, sa 100.000 kuna godišnje sufinanciramo i rad Visoke škole u Virovitici. Grad Virovitica će u suradnji sa Šumarskim fakultetom i Virovitičko-podravskom županijom sufinancirati studij Drvne tehnologije kroz šest semestara u iznosu od 950.000 kuna. Unatoč krizi, ove se naknade neće ukidati, stipendirat ćemo i nove studente i uvijek pomagati školstvu i obrazovanju – najavljuje Kirin.

SOCIJALNA DAVANJA NEĆE SE DIRATI

Na naš upit što je sa socijalnim davanjima, hoće li se i ona smanjivati, gradonačelnik Kirin pismeno odgovara kako ostaju nepromijenjena, odnosno da će i dalje građani koji ovise o njima dobiti potrebna sredstva, od naknade za troškove stanovanja, pomoć za podmirenje troškova ogrijeva, jednokratne novčane pomoći…

Iz proračuna će se i dalje isplaćivati jednokratna pomoć za rođenje djeteta, na koju svi roditelji imaju pravo. Za prvo dijete ona iznosi 1000 kuna te po novih tisuću za svako novo dijete u obitelji. Od početka godine za tu namjenu isplaćeno je su 84.000 kuna.

Dnevni boravak, arhiv

-Socijalna davanja su nužna. Za direktnu pomoć našim građanima koristimo i  EU fondove, a sredstva realiziramo kroz projekte za koji su zaduženi Grad, gradske razvojne agencije VTA i Gradskog društvo Crvenog križa. Kroz Dnevni boravak osiguravamo pomoć starijima i nemoćnima u iznosu od  348.669,24 kune, kroz program „Zaželi“ teže zapošljivim ženama dana je šansa za pomoć starijima u projektu vrijednom ukupno 9,6 milijuna kuna, a nismo zaboravili ni one koji su u najvećoj potrebi. Dosad je već izdvojeno 7 milijuna kuna za hranu, higijenske potrepštine i materijalnu pomoć za najpotrebnije, a u tijeku je novi program za koji se čeka odobrenje, vrijedan je 4,1 milijun kuna i namijenjen je istima – na upit o socijalnim davanjima pismeno je odgovorio gradonačelnik Kirin, navodeći kako je ukupna vrijednost projekata koji su provedeni i koji se provode 29.051.185,84 kuna.

U ovoj vrsti pomoći nalazi se i školska prehrana za djecu u riziku od siromaštva, za što je izdvojeno 941.502,37 kuna te 7,4 milijuna kuna kojima su osigurana sredstva za pomoćnike u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju.

-Važna nam je solidarnost i zato Grad potiče rad volonterskih programa namijenjenih našim najmlađima. Za volonterske programe i klubove u školama te volonterizam kao izvannastavnu aktivnost izdvojili smo 1,2 milijuna kuna. Ujedno, za socijalno uključivanje, osposobljavanje i zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba, a koje su ujedno i korisnici minimalno zajamčene naknade u proračunu je izdvojen milijun kuna te 1,4 milijun kuna za širenje mreža socijalnih usluga – stoji u odgovoru gradonačelnika na naš upit.

ŠKOLSTVO NA NOVIM TEMELJIMA

Budući da se bliži kraj školske godine, a koja je ove godine po mnogočemu specifična i drugačija, tražili smo podatak o ulaganjima u školstvo i obrazovanje. Na naš upit odgovoreno je kako je od 2018. godine do ožujka ove godine u izgradnju i obnovu zgrada odgoja i obrazovanja uloženo 25 milijuna kuna, od čega u energetske obnove ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja 18,5 milijuna. Među njima je 11,5 milijuna kuna za energetsku obnovu Dječjeg vrtića Cvrčak Virovitica (zgrade 2,3,4), Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić prošla je transformaciju s više od 8,3 milijuna kuna ukupno vrijednih radova) te energetska obnova područne škole Milanovac, vrijedna 750.000 kuna. Prva je ovo školska godina u novom Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica, a koji zajedno sa trodijelnom školska sportskom dvoranom i pristupnim trgom vrijedi 84 milijuna kuna.

Grad je uložio i 400.000 kuna za vozila za potrebe prijevoza učenika koji pohađaju nastavu u COOR-u, OŠ IBM i OŠ Vladimir Nazor, stoji u odgovoru na pitanje o školstvu.

Na naš upit o budućim planovima ili rezovima zbog krize, I. Kirin pismeno odgovara kako se najvažnije investicije neće dirati.

-Uz novi vrtić u Dječjem vrtiću Cvrčak u Svetom Đurađu (vrijednom 5,6 milijuna kuna), bliski planovi vezani uz ulaganje u školstvo obuhvaćaju i izgradnju 15 milijuna kuna vrijedne Srednje glazbene škole s koncertnom dvoranom. Prioritet je i treća osnovna škola sa dvodjelnom sportskom dvoranom, kako bi svi učenici u gradu nastavu mogli pohađati smo u jednoj smjeni te nova Područna škola u Čemernici – pismeno je odgovorio I. Kirin.

(www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak, M. Lovrenc, Ž. Đaković Leš, arhiv)