GRAD VIROVITICA Za socijalna davanja 29 milijuna kuna, ostaju stipendije i sve veće investicije u školstvu

Prošlo je mjesec dana otkako je virovitičko Gradsko vijeće na sjednici održanoj elektronskim putem usvojilo prvi paket mjera pomoći gospodarstvu i građanima, vrijedan više od pet milijuna kuna, a vezane su uz ublažavanje posljedica pandemije Covida-19. Kako one izgledaju na konkretnim primjerima, upitali smo virovitičku Gradsku upravu, kojoj smo poslali upit vezan uz sufinanciranje djelatnosti koje zasad ne rade u svom uobičajenom pogonu, a riječ je o školama, vrtiću i slično, odnosno riječ je o onim troškovima za koje je Grad najavio kako će ih preuzeti na sebe, umjesto roditelja.

Postavili smo i pitanje što je sa stipendijama te socijalnim davanjima – hoće li se smanjivati, budući da je došlo do ukidanja sredstava za određene stavke u proračunu.  Konačno, ide kraj školske godine. Što je dosad uloženo, a što će osjetiti „škare krize“ u budućnosti, pitali smo.

vrtić

U DVA MJESECA KRIZE, TROŠKOVI VEĆI ZA POLA MILIJUNA KUNA

Grad je preuzeo trošak rada Dječjeg vrtića Cvrčak, djelatnika Produženog boravka u Osnovnim školama Ivane Brlić-Mažuranić i Vladimir Nazor, sufinanciranje djelatnosti dadilja te participaciju vezanu uz Glazbenu školu Virovitica, stoji u odgovoru na naš prvi upit.

Konkretno, troškovi vezani uz ekonomsku cijenu vrtića Cvrčak u ožujku iznose  120.000 kuna, a za travanj 240.000 kuna. Sufinanciranje plaća djelatnika produženog boravka u OŠ IBM i V. Nazor iznose ukupno 14.000 kuna za ožujak i travanj. S 4.800 kuna grad sufinancira i djelatnost dadilja u ova dva mjeseca zahvaćena mjerama. Kad je riječ o Glazbenoj školi Jan Vlašimsky, za ožujak i travanj Grad participira u njenom radu s ukupno 90.000 kuna.

– Sve ove troškove Grad je preuzeo na sebe, kako bismo pomogli roditeljima, ali i očuvali svako radno mjesto u ustanovama. Sufinanciranje ćemo nastaviti i dalje, čak i ako se nastava do kraja školske godine odvija isključivo na daljinu –smatra gradonačelnik Ivica Kirin, koji je na pitanja odgovorio pismenim putem.

Kirin 2 Custom

Na upit što je sa stipendijama, odgovor je kako će je studenti redovno primati, neovisno o krizi.

-Ove akademske godine imamo 39 stipendista, stipendija iznosi 800 kuna mjesečno i studenti će je i dalje primati svih 12 mjeseci u godini. U proračunu se za tu namjenu izdvaja 400.000 kuna godišnje. Ujedno, sa 100.000 kuna godišnje sufinanciramo i rad Visoke škole u Virovitici. Grad Virovitica će u suradnji sa Šumarskim fakultetom i Virovitičko-podravskom županijom sufinancirati studij Drvne tehnologije kroz šest semestara u iznosu od 950.000 kuna. Unatoč krizi, ove se naknade neće ukidati, stipendirat ćemo i nove studente i uvijek pomagati školstvu i obrazovanju – najavljuje Kirin.

SOCIJALNA DAVANJA NEĆE SE DIRATI

Na naš upit što je sa socijalnim davanjima, hoće li se i ona smanjivati, gradonačelnik Kirin pismeno odgovara kako ostaju nepromijenjena, odnosno da će i dalje građani koji ovise o njima dobiti potrebna sredstva, od naknade za troškove stanovanja, pomoć za podmirenje troškova ogrijeva, jednokratne novčane pomoći…

Iz proračuna će se i dalje isplaćivati jednokratna pomoć za rođenje djeteta, na koju svi roditelji imaju pravo. Za prvo dijete ona iznosi 1000 kuna te po novih tisuću za svako novo dijete u obitelji. Od početka godine za tu namjenu isplaćeno je su 84.000 kuna.

dnevni boravak
Dnevni boravak, arhiv

-Socijalna davanja su nužna. Za direktnu pomoć našim građanima koristimo i  EU fondove, a sredstva realiziramo kroz projekte za koji su zaduženi Grad, gradske razvojne agencije VTA i Gradskog društvo Crvenog križa. Kroz Dnevni boravak osiguravamo pomoć starijima i nemoćnima u iznosu od  348.669,24 kune, kroz program „Zaželi“ teže zapošljivim ženama dana je šansa za pomoć starijima u projektu vrijednom ukupno 9,6 milijuna kuna, a nismo zaboravili ni one koji su u najvećoj potrebi. Dosad je već izdvojeno 7 milijuna kuna za hranu, higijenske potrepštine i materijalnu pomoć za najpotrebnije, a u tijeku je novi program za koji se čeka odobrenje, vrijedan je 4,1 milijun kuna i namijenjen je istima – na upit o socijalnim davanjima pismeno je odgovorio gradonačelnik Kirin, navodeći kako je ukupna vrijednost projekata koji su provedeni i koji se provode 29.051.185,84 kuna.

U ovoj vrsti pomoći nalazi se i školska prehrana za djecu u riziku od siromaštva, za što je izdvojeno 941.502,37 kuna te 7,4 milijuna kuna kojima su osigurana sredstva za pomoćnike u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju.

-Važna nam je solidarnost i zato Grad potiče rad volonterskih programa namijenjenih našim najmlađima. Za volonterske programe i klubove u školama te volonterizam kao izvannastavnu aktivnost izdvojili smo 1,2 milijuna kuna. Ujedno, za socijalno uključivanje, osposobljavanje i zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba, a koje su ujedno i korisnici minimalno zajamčene naknade u proračunu je izdvojen milijun kuna te 1,4 milijun kuna za širenje mreža socijalnih usluga – stoji u odgovoru gradonačelnika na naš upit.

novi trg

ŠKOLSTVO NA NOVIM TEMELJIMA

Budući da se bliži kraj školske godine, a koja je ove godine po mnogočemu specifična i drugačija, tražili smo podatak o ulaganjima u školstvo i obrazovanje. Na naš upit odgovoreno je kako je od 2018. godine do ožujka ove godine u izgradnju i obnovu zgrada odgoja i obrazovanja uloženo 25 milijuna kuna, od čega u energetske obnove ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja 18,5 milijuna. Među njima je 11,5 milijuna kuna za energetsku obnovu Dječjeg vrtića Cvrčak Virovitica (zgrade 2,3,4), Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić prošla je transformaciju s više od 8,3 milijuna kuna ukupno vrijednih radova) te energetska obnova područne škole Milanovac, vrijedna 750.000 kuna. Prva je ovo školska godina u novom Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica, a koji zajedno sa trodijelnom školska sportskom dvoranom i pristupnim trgom vrijedi 84 milijuna kuna.

coor virovitica 2020 25

Grad je uložio i 400.000 kuna za vozila za potrebe prijevoza učenika koji pohađaju nastavu u COOR-u, OŠ IBM i OŠ Vladimir Nazor, stoji u odgovoru na pitanje o školstvu.

Na naš upit o budućim planovima ili rezovima zbog krize, I. Kirin pismeno odgovara kako se najvažnije investicije neće dirati.

-Uz novi vrtić u Dječjem vrtiću Cvrčak u Svetom Đurađu (vrijednom 5,6 milijuna kuna), bliski planovi vezani uz ulaganje u školstvo obuhvaćaju i izgradnju 15 milijuna kuna vrijedne Srednje glazbene škole s koncertnom dvoranom. Prioritet je i treća osnovna škola sa dvodjelnom sportskom dvoranom, kako bi svi učenici u gradu nastavu mogli pohađati smo u jednoj smjeni te nova Područna škola u Čemernici – pismeno je odgovorio I. Kirin.

(www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak, M. Lovrenc, Ž. Đaković Leš, arhiv)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content