Iz Virovitice krenuo biciklistički maraton u spomen na žrtve Bleiburga

U spomen na žrtve i stradanja Hrvata kroz povijest, a u povodu 75. obljetnice genocida Jugoslavenske armije nad hrvatskim civilima i vojnicima na Bleiburškoj poljani, Zajednica udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije u suradnji s udrugom maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine” danas (nedjelja) vozi biciklistički maraton Virovitica-Slatina-Pakrac.

Predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a i glavni organizator maratona Mato Bubaš napomenuo je da je glavni cilj ovog maratona povezati nevine žrtve Bleiburga s nevinim hrvatskim žrtvama u Domovinskom ratu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

– Mučko ubijanje i masakriranje nevinih žrtava, bile one vojnici ili civili zločinački je čin kojeg osuđujemo i kojeg se na ovaj način prisjećamo, a sve s ciljem da se ovakva stradanja Hrvata, a za mnoge se ni ne zna gdje im je grob, nikada ne zaboravi i nikada ne ponovi. Tim povodom na našem putu od Virovitice do Pakraca zastat ćemo na spomen obilježjima i odati počast svim hrvatskim braniteljima i civilima stradalim u Domovinskom ratu – napomenuo je Mato Bubaš.

Predsjednik udruge maratonaca “Glasnici istine” Pavo Tutenov sve nazočne upoznao je s hodogramom na ovoj relaciji dugoj 138 kilometara:

– Vozimo relaciju Virovitica-Slatina-Četekovac-Slatinski Drenovac-Voćin-Bučje-Brusnik-Pakrac, voze Martin Bišćan, Matija Kolar, Pavo Tutenov i Mato Bubaš iz Slatine te Tomislav Kolec, Mario Kovač i Dražen Buketa iz Virovitice, a pridružio nam se mladi Tomislav Matešić iz Virovitice, naravno uz logističku podršku članova HVIDRE Slatina i HVIDRA Orahovica. “Glasnici istine” redovno sudjeluju na svim memorijalnim maratonima diljem Hrvatske, u spomen na sve hrvatske žrtve, a to će činiti i ubuduće – napomenuo je Pavo Tutenov.

Sve maratonce na ovaj put ispratili su i župan Virovitičko-podravski Igor Andrović, njegovi zamjenici Marijo Klement i Darko Žužak, te predsjednik HVIDRE Virovitica Mirko Poljanac.

Župan Igor Andrović zahvalio je u ime Virovitičko-podravske županije braniteljima koji se na ovaj način sjećaju svih hrvatskih žrtava:

– Ovakvi zločini nikad se ne smiju zaboraviti, a ovaj biciklistički maraton, kao i svi drugi memorijalni maratoni i susreti najbolji su način da se čuva sjećanje na sve hrvatske žrtve. Stoga vam zahvaljujem, a Virovitičko-podravska županija i dalje će vam biti podrška u ovakvim i sličnim događajima – rekao je župan Igor Andrović.

Prije polaska, svi nazočni odali su počast poginulim hrvatskim braniteljima na spomen obilježju Hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu, te na spomen obilježju Hrvatskim vojnicima poginulim i streljanim 5.10.1944. i Hrvatskim žrtvama rata 1941. – 1945. na Gradskom groblju u Virovitici. (www.icv.hr, bs)