KRENULE DRAŽBE Fina na tržište stavlja masovnu ponudu nekretnina

Fina je na svojoj službenoj stranici objavila kako su od 18. svibnja nastavljene elektroničke javne dražbe u stečajnim postupcima.

– U svim odgođenim postupcima objavit će se novi Pozivi na sudjelovanje u elektroničkoj javnoj dražbi, pod istim uvjetima prodaje. Sve jamčevine koje su uplaćene za odgođene dražbe, bit će preknjižene na novu elektroničku javnu dražbu, osim jamčevina koje su vraćene uplatitelju jamčevine – stoji u objavi.

Elektroničke javne dražbe u ovršnim postupcima i dalje se neće provoditi, kažu iz Fine, zbog odredbi Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti.

Njegove su odredbe na snazi do 1. kolovoza pa će do pune funkcionalnosti sustava trebati još nešto više od dva mjeseca, pod pretpostavkom da se ne produži trajanje odredbi za još tri mjeseca, piše Poslovni.hr.

Sustav će pojačano raditi pod znatnim pritiskom jer se nakupio veći broj predmeta za vrijeme odgode. Konkretnije, u stečajevima je zbog Covid-19 bilo odgođeno 507 e-dražbi, a u ovršnim predmetima njih 1092, odnosno 1088 u ovrhama i 4 u postupcima osiguranja koji su dio ovrhe.

To za tržište znači pokretanje masovne ponude nekretnina koje se prodaju u sklopu stečajnih mehanizama, a za zainteresirane dražbovatelje najavu objave 507 novih poziva radi sudjelovanja u dražbama pod istim uvjetima prodaje, no sve tijekom sljedeća dva-tri tjedna.

Postepenim pokretanjem ovih procedura, naime, nastojat će se otkloniti eventualna opasnost od informatičkog zagušenja, piše Poslovni.

Finina e-dražba dio je sudskog postupaka za koji je, pak, Ministarstvo pravosuđa izdalo preporuku da se sve radnje u sudskim postupcima koje nisu hitne – odgode.

Fina je sve e-dražbe odgodila od 24. ožujka, no to nije prošlo bez prozivki i pitanja zašto se dražbe koje se provode e-putem odgađaju, kad u isto vrijeme sve ostalo prelazi na online djelovanje.

No, ispostavilo se da je to jedino rješenje dok traje ograničeno kretanje na temelju dobivenih propusnica jer svi zainteresirani natjecatelji ne bi mogli sudjelovati; ima ih koji su na područjima bez poslovnica Fine, a nemaju elektronički certifikat koji im omogućuje sudjelovanje.

Glede toga nije se moglo intervenirati jer se radi o EU direktivi koja regulira digitalni potpis kroz osobnu identifikaciju u nadležnoj instituciji.

Da su se e-dražbe nastavile, dio potencijalnih natjecatelja ne bi mogao sudjelovati, čime bi bili oštećeni dužnici i vjerovnici jer bi se nekretnina prodala moguće nepovoljnije. Od početka godine do privremene odgode u stečajevima je ovako prodano 219 nekretnina, od čega čak 96 na prvoj dražbi.

(www.icv.hr, fina.hr, poslovni.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content