MAGIČNA BILJKA Mnoštvo crvenih makova na relaciji Suhopolje – Lipovac: Simbol su obilja, ljubavi, ali i zaborava

Livade i žitna polja zacrvenjeli su se makovima. Žarko crveni cvjetovi simbol su ljubavne vatre, no i prolivene krvi (u mnogim pjesmama koje opjevavaju žrtve ratova spominje se mak, kao simbol prerane smrti ili sjećanja na palog junaka), a to što naglo venu ukazuje na prolaznost ljubavi.

Zbog obilja sjemenki koje dozore u samo jednoj makovoj glavici, mak tradicionalno simbolizira obilje, plodnost i bogatstvo. Zbog narkotičkog djelovanja, makova simbolika obuhvaća i čarobnjaštvo, tajanstvene sile, zaborav i dubok san. Primjerice, u staroj Grčkoj ljudi su si međusobno poklanjali mak, kao osiguranje spokojnog sna.

Ljepota maka lako je uočljiva, pa je u naše doba posteljina često ukrašena motivom maka. Nije rijedak motiv niti na tapetama, posuđu i drugim predmetima za uređenje doma.

IMG 4142 Custom

Poljski mak jarko je crveni cvijet koji raste na zapuštenim poljima i travnjacima i na kojeg vas upozoravaju da ga ne pomirišete, jer će vas boljeti glava. No, mak i nema specifičan miris kao neko drugo cvijeće. Mak je cvijet koji pripada porodici maka, raste na tankoj stabljici, a krase ga latice, njih četiri do šest, koje zajedno izgledaju kao pehar. Cvijeta u divljini, ali i u vrtovima i tipičan je po jarko crvenoj boji, ali se može naći i u bijeloj, ružičastoj, narančastoj i plavoj, s tamnim oznakama u sredini.

Može narasti do 1,5 metar visine i cvate od svibnja do srpnja. Voli sunce. Prašnici cvijeta obično su vijugavi, a pupoljak je karakterističan po krhkim izgužvanim laticama koje se lagano otvaraju kako se cvijet rascvjetava te leže u horizontalnom položaju prije nego što otpadnu. Cvjetni prah orijentalnog maka je tamnoplav, dok prah onog iz vrta može biti i siv. Sjeme maka koristi se i u prehrani. Tko ne voli sočnu, tradicionalnu makovnjaču ili pitu s makom?

IMG 4135 Custom

Ovih ih dana možemo vidjeti uz rubove cesta i puteva, ali i u poljima. Obilazeći dijelove naše županije najviše smo ih susreli na potezu od Suhopolja do Lipovca, odnosno ulaska na sjeverni krak virovitičke obilaznice.

(www.icv.hr, mš, vecernji.hr, foto: M. Rođak i M. Šolc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content