Ministarstvo poljoprivrede nastavlja s podrškom poduzetnicima prerade drva i proizvodnje namještaja

Suradnjom Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske banke za obnovu i razvitak u okviru Programa osiguranja portfelja kredita za likvidnost izvoznika-Covid-19, u skladu s propisanim uvjetima i proračunskim mogućnostima, uspostavljen je poseban program Obrtna sredstva Mjera COVID-19 za poduzetnike u djelatnostima prerade drva i proizvodnje namještaja kao mjera povoljnijeg kreditiranja obrtnih sredstava i sufinanciranja troškova premije osiguranja za poduzetnike koji ostvaruju najmanje 20% poslovnih prihoda od izvoza.

Ministarstvo je osiguralo 25 milijuna kuna za subvenciju kamatne stope po kreditima i sufinanciranje troškova premije osiguranja po policama osiguranja kredita, za planirani iznos plasmana po ovome programu od oko 30 milijuna eura.

– Gospodarstvenici u području prerade drva i proizvodnje namještaja koji su izvozno orijentirani te kao rijetko domaće gospodarstvo koje ostvaruje suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, neosporno su zaslužili pozornost i ovu dodatnu podršku Vlade RH. Nadam se da će i ova mjera pomoći Ministarstva poljoprivrede pridonijeti prevladavanju problema likvidnosti ovih naših gospodarstvenika kako bi u narednom razdoblju ostvarivali još bolje izvozne rezultate – izjavila je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Osim donesenih mjera pomoći Vlade RH za cjelokupno nacionalno gospodarstvo uslijed koronavirusa, Ministarstvo je iniciralo i dodatne mjere pomoći za preradu drva i proizvodnju namještaja. Naime, donesene su mjere odgode roka plaćanja dospjelih novčanih obveza prema Hrvatskim šumama za kupljene drvne sortimente, čime je obuhvaćeno 627 proizvođača s ukupnim zaduženjem od oko 500 milijuna kuna i odgode roka izvršenja ugovornih obveza vezanih za potpore male vrijednosti 2019. za 53 korisnika s ukupnim iznosom dodijeljenih bespovratnih sredstava od 32,6 milijuna. Provedbom programa potpora male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja Ministarstvo je do sada dodijelilo ukupno 143,8 milijuna kuna nacionalnih sredstava za sufinanciranje ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu, a zasigurno će u okviru svojih mogućnosti nastaviti podupirati gospodarsku aktivnost naših poduzetnika.

(poljoprivreda.gov.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content