Nekadašnji rukometni trener Vlado Stenzel iznio niz prijedloga za ubrzanje igre: Hoće li se napad u rukometu ograničiti na 45 sekundi?

Čuveni hrvatski rukometni trener Vlado Stenzel, koji je nakon zlatne olimpijske medalje 1972. godine napravio veliku karijeru u Njemačkoj, s kojom je postao Svjetski prvak 1978. godine, pokazao je da ni u devetom desetljeću života ne miruje.

Posljednjih dana se javio s prijedlogom izmjene rukometnih pravila, koja bi igru učinila uzbudljivijom i atraktivnijom. Stenzel je uz pomoć nekoliko suradnika predložio desetak izmjena o kojima pišu Sportske novosti.

Vratar bi nakon osvojene lopte imao pravo na samo jedno dodavanje igraču, u slučaju drugog dodavanja njegova bi ekipa bila kažnjena sedmercem. Svaki napad bio bi ograničen na 45 sekundi čiste igre. Sedmerac bi morao izvesti igrač na kojemu je skrivljen. Izuzetak bi bio ako je ozlijeđen, ali u tom slučaju ne bi smio ulaziti u igru idućih pet minuta. Izuzetno grub prekršaj kažnjavao bi se isključenjem na tri minute. Izvođenje deveterca nakon isteka vremena na kraju prvog dijela igre ili utakmice bilo bi moguće izravnim šutom na vrata ili nakon jednog dodavanja. Obrambeni igrači bi morali biti unutar devet metara, a igrači u napadu bi se mogli slobodno kretati izvan deveterca, s tim da bi se priznao samo zgoditak nakon šuta izvan devet metara. Ekipa bi mogla mijenjati igrače samo kada je u napadu, odnosno dok ima loptu u svom posjedu.

Ekipa koja bi pobijedila s pet ili više pogodaka razlike dobila bi dodatni bod, a ona koja bi na taj način izgubila, njoj bi se oduzeo jedan bod. Prilikom izvođenja lopte nakon prekršaja ili izvođenja auta toleriralo bi se izvođenje na udaljenosti od 1 do 2 metra. Suci bi u više slučajeva puštali prednost ekipi u napadu, a naknadno bi sankcionirali obrambene igrače.

Prekršaj u napadu se svira samo u situacijama kada napadač sebi pomaže svojim rukama te odguruje ili drži obrambenog igrača da bi lakše prošao pokraj njega. Koliko će Međunarodni rukometni savez (IHF) i sudačka organizacija prihvatiti prijedloge trenera Stenzela, ostaje nam za vidjeti. (www.icv.hr, mš, foto: ilustracija, M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content