NIKAD LAKŠE DO LIGE PRVAKA Englezi otkrili kako će izgledati kvalifikacije za LP

Europski nogomet devastiran je krizom s koronavirusom zbog čega su neka prvenstva prekinuta, a neka će završiti tek krajem srpnja. Liga prvaka trebala bi završiti u kolovozu, što strašno komplicira kalendar natjecanja za sljedeću sezonu – piše portal nogometne-vijesti.hr

Uefa je već odgodila početak grupne faze Lige prvaka 2020./2021. za 20. listopada, a uračunamo li barem kratki odmor potreban klubovima i igračima nakon završetka sezone, neće biti vremena za uobičajeni kvalifikacijski ciklus. Osim toga, u nekim zemljama poput Francuske i Nizozemske na snazi je zabrana održavanja sportskih natjecanja najranije do 1. rujna. Kako piše The Times, Uefa iz tog razloga razmatra opcije održavanja kvalifikacija za Ligu prvaka i Europa ligu.

Prema jednom prijedlogu, igrala bi se sva pretkola, ali ne na dvije nego samo na jednu utakmicu i to najvjerojatnije na neutralnom terenu. Samo šest klubova od 32 u Ligu prvaka ulazi u kvalifikacije. Njih 24 ulazi direktno kroz domaća natjecanja plus pobjednici Lige prvaka i Europa lige dok ostali ulaze iz pretkola.

Ne bude li uvjeta za to, Uefa razmatra drugo rješenje. Ukinula bi se prva tri pretkola i igralo bi se samo jedno, u kojem bi sudjelovali prvaci 12 najbolje rangiranih zemalja koje već nemaju izravnog predstavnika u skupini Lige prvaka. Svi oni koji su trebali igrati u pretkolima, a u ovom slučaju ne bi igrali, dobili bi financijsku odštetu od Uefe. U najgorem slučaju kvalifikacije bi se potpuno otkazale i u Ligu prvaka bi se ulazilo direktno po ljestvici nacionalnih saveza.

HNL bi u sljedećoj sezoni trebao imati dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu prvaka, oba u drugom pretkolu. Prvak, odnosno Dinamo, igrat će u dijelu ždrijeba za prvake, a drugoplasirana momčad za neprvake.

Odluči li se Uefa na varijantu da se za Ligu prvaka bori 12 prvaka najbolje rangiranih zemalja, hrvatski prvak bi igrao samo jedno pretkolo do ulaska u Ligu prvaka budući da je Hrvatska na ljestvici za sezonu 2020./2021. na 15. mjestu, a Španjolska, Engleska, Njemačka, Italija, Francuska, Portugal, Rusija, Belgija, Turska i Ukrajina imaju barem jednog predstavnika izravno u LP-u.

Kad se crta pomakne, Hrvatska bi se ugurala u društvo Nizozemske, Austrije, Češke, Grčke, Danske, Švicarske, Cipra, Srbije, Škotske, Bjelorusije i Švedske. Prvaci tih zemalja igrali bi međusobno za šest preostalih mjesta u Ligi prvaka, a hrvatski prvak bio bi nositelj. Potencijalni protivnici bili bi mu prvaci Švicarske, Cipra, Srbije, Škotske, Bjelorusije i Švedske. To bi značilo da drugoplasirana momčad iz HNL-a, a to je trenutačno Rijeka, ne bi išla u kvalifikacije za Ligu prvaka.

Bi li svi ostali klubovi koji su trebali igrati pretkola Lige prvaka automatski dobili mjesto u kvalifikacijama za Europa ligu još nije poznato. No kvalifikacije za to natjecanje su puno veći problem budući da u EL kroz kvalifikacije ulazi čak 31 od 48 sudionika.

(nogometne-vijesti.hr, foto: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content