Obrtnička komora VPŽ: Ovo je stanje županijskog obrtništva nakon prve faze popuštanja mjera zabrane rada

- PROMO -

Nakon gotovo mjesec i pol od uvođenja mjera kojima se zabranio rad velikom dijelu poslodavaca, a među njima i mnogobrojnim obrtima, Vlada RH je objavila redoslijed prema kojem će se postepeno omogućavati ponovni rad kroz tri faze.

Od 27. travnja ponovno mogu raditi, uz pridržavanje mjera koje je propisao Stožer Civilne zaštite RH, obrti koji se bave trgovinom na malo, robom iz neprehrambenog asortimana, dok će obrti koji se bave pružanjem usluga uljepšavanja i njege (frizeri, kozmetičari, pedikeri, maseri) morati pričekati do 4. svibnja. Najduže će čekati oni kojima je među prvima uvedeno ograničenje tj. ugostitelji, vlasnici kafića i restorana. Za njih je određen termin 11. svibnja, ali samo za rad na vanjskom prostoru (terase), dok za unutarnji prostor još uopće nema naznake kada bi se to moglo dopustiti.

Kako bi barem donekle poslodavcima bile kompenzirane štete, odnosno gubitak prometa i troškovi koje moraju svaki mjesec podmirivati za sebe i svoje zaposlene, Vlada je uvela mjeru financiranja troška plaće za polovicu ožujka i travanj. Prema Komori dostupnim podacima za područje Virovitičko-podravske županije za mjesec ožujak, obrtnicima je odobreno 215 zahtjeva za pomoć u ukupnom iznosu od 2.147.363 kune. Od toga, gledano po komorskim Udruženjima obrtnika, najviše zahtjeva odobreno je obrtnicima s područja UO Virovitica – 102 za 1.114.750 kuna, zatim UO Slatina – 70 za 689.886 kuna, UO Orahovica – 29 za 273.295 kuna i UO Pitomača – 14 za 69.431 kuna.

– Budući da je travanj također za većinu obrta bio prislino neradan, za očekivati je da će se u svibnju zahtjevi udvostručiti, pa će Hrvatski zavod za zapošljavanje biti u velikom poslu budući da je Vlada njemu prenijela operativni dio u provedbi navedenih mjera – kažu iz žipanijske Obrtničke komore.

(HOK-OK VPŽ)

Povezane vijesti

Skip to content