OPĆINA VOĆIN Konture buduće Geo-info priče već su vidljive i izgledaju fascinantno

Gradnja Geo-info centra u Voćina, ukupne vrijednosti oko 38 milijuna kuna, koji će kada se završi biti jedinstveni multimedijalni centar, nalazit će se podno Papuka pogledom na stari srednjovjekovni grad koji se nadvio nad Voćinom. Iako se još gradi, konture buduće Geo-info priče već su vidljive i izgledaju fascinantno, a imati će neto površinu od 843,13 metra četvorna, od čega se 30 posto odnosi na uredske i sanitarne prostore, a 70 posto na izložbeno – prezentacijski dio.

Ovim će se projektom otvoriti nova radna mjesta, a osim statičnog muzejskog postava i interpretacije biološke, geološke i kulturne baštine, koristit će se i inovativni načini interpretacije i interakcije s posjetiteljima. Multimedijalni centar u Voćinu, među raznovrsnim sadržajima imat će višedimenzionalno kino koje će posjetitelje provesti kroz prošlost te će oni na neki način putovati kroz vrijeme i vratiti se 23 milijuna godina unazad. Također, bit će prikazano i podzemlje Papuka gdje će posjetitelji osjetiti ozračje kakvo je u bilo špiljama i jamama, potom ući u atmosfersku nišu miocenskog kopna u kojem će se susresti s tamošnjim životinjama kao što su nosorozi, sabljaste mačke…, ali i miocenskog mora u kojem će se susresti s miocenskim psinama koje su u ono vrijeme obitavale u Panonskom moru. Projekt će zasigurno pomoći u razvoju turizma na području općine Voćin.

Projekt gradnje Geo-info centra u Voćinu dio je većeg projekta Geopriče UNESCO geoparka i do sada je najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske, ukupne vrijednosti 90.090.587,54 kuna uz 85 posto potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok će ostatak sredstava uložiti Park prirode Papuk kao prijavitelj projekta u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije. Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a veliku potporu njegovoj realizaciji dali su i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske. (www.icv.hr, ADF; Fotografije D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content