Orahovačke braniteljske udruge obilježit će 75. obljetnicu bleiburške tragedije u središtu Orahovice

Zbog situacije s koronavirusom, ovogodišnje obilježavanje stradavanja Hrvata u Bleiburgu, orahovačke braniteljske udruge organiziraju u svom gradu.

Naime, Udruga veterana Hrvatski domobran, Udruga dragovoljaca HOS, Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata te Hrvatski časnički zbor organiziraju 75. obljetnicu Bleiburške tragedije u subotu, 16. svibnja.

-Ove godine ne možemo u Bleiburg i tamo neće biti središnje komemoracije, ali će se žrtve komemorirati uz molitvu, polaganje vijenaca i paljenje svijeća u Bleiburgu i na zagrebačkom Mirogoju prema naputku Hrvatskog žrtvoslovnog društva. Najjednostavniji i najprikladniji način ovogodišnjih obilježavanja je da organizatori dosadašnjih hodočašća u Bleiburg komemoracije odrade u svojoj sredini. Mi smo se odlučili da ćemo ovu obljetnicu obilježiti na način memorijalne hodnje koja će 16. svibnja krenuti od 10 sati od spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Orahovice i završiti kod spomen križa svim poginulim hrvatskim vojnicima kroz povijest na gradskom groblju. Kod spomen križa u 10:30 bit će održan kratak memorijalni program i ovim putem pozivamo sve udruge proistekle iz Domovinskog rata, sve građane Orahovice da nam se pridruže i kako bi u što većem broju poklonili žrtvama komunističkog režima – poručili su iz Organizacijskog odbora obljetnice.

(www.icv.hr, vg, foto: ilustracija, V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content