ORALNA KIRURGIJA DR. Ivica Šantić: Treba raditi s oprezom, ali ne i strahom

S popuštanjem mjera u zdravstvenom sustavu, pacijenti se polako vraćaju na pretrage, kontrole i zahvate, uz najavu i poštivanje svih mjera zaštite od koronavirusa. Prilika je to i za pružiti usluge koje su dosad bile stavljene po strani, osim hitnih, koje su se pružale i pod strogim mjerama. Stomatolozima se vraća veći broj pacijenata, a dio njih treba i posebne usluge iz domene oralne kirurgije. Kako se ona provodi i koji su najčešći zahvati na koje dolaze pacijenti s našeg područja, otkrio nam je dr. Ivica Šantić iz Specijalističke ordinacije dentalne medicine za oralnu kirurgiju u Virovitici. Razgovarali smo s njim u emisiji Pričamo o zdravlju na ICV Radiju Virovitica.

Kako biste ocijenili stanje u Vašoj ordinaciji danas, a kako prije mjesec dana, dok su na snazi bile znatno strožije mjere zaštite?

Rekao bih da je sve normalno, odnosno da se oralna kirurgija provodi kao i prije pandemije koronavirusa. Sve one usluge koje smo radili i prije, dakle, radimo i sada, samo uz povećanu dozu opreza. Mi inače koristimo kape, rukavice i maske te kirurške ogrtače, tako da uvjeti koji su propisani za nas i nisu neka velika promjena. Što se opreme tiče, na vrijeme smo se pripremili. Dosta smo naručili i prije pandemije, pa smo imali dovoljno vlastitih zaliha. Dio opreme koju koristimo je i od Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije i koja je do nas stigla putem županijskog Doma zdravlja, tako da smo dobro zaštićeni. Razlika u poslu danas u odnosu na mjesec dana ranije je možda nazamjetnija u tome što, kao i drugi kolege, uzimamo detaljne anamneze vezane za koronavirus. Provodimo ih po uputama koje smo dobili od nadležne komore, tako da sve pacijente tretiramo po tom protokolu: ispitujemo moguće kontakte, jesu li u samoizolaciji, a poseban naglasak je na onima koji rade u zdravstvu.

Koji je protokol dolaska na, npr., operaciju umnjaka?

Prvo se telefonski uzimaju podatci, a potom pacijent dobiva termin za zahvat. Prilikom ulaska u ordinaciju, obavezna je dezinfekcija ruku i ispunjavanje izjave. Tek tada se pruža usluga. Za sam zahvat sada si uzimamo više vremena, a iza svakog pacijenta obavezna je dezinfekcija i čišćenje, sve se dezinficira, od instrumenata, stolice do prostora.

oralna kirurgija1
foto: privatni arhiv

Koji su najčešći zahvati koje ovih dana provodite nad pacijentima?

Najčešće je u pitanju slomljen zub, ciste, benigni tumori, uklanjanje umnjaka, odnosno, sve ono što se može napraviti u lokalnoj anesteziji. Pacijenti kod nas dolaze upućeni od svojih stomatologa i svo ovo vrijeme imali smo određen broj pacijenata s kojima smo radili, kako bi svi dobili traženu medicinsku pomoć. Hitni slučajevi su se naručivali telefonom i dolazili bi odmah na red, a oni koji nisu bili hitni, pomoć su dobili putem telefona. Sada polako dolaze svi. Nemamo liste čekanja, odnosno, odmah po pozivu pacijent dobiva svoj termin, a ako je potrebno, sve pretrage prije samog zahvata može obaviti kod nas. Na sam zahvat čeka se u prosjeku oko sedam do deset dana, odnosno, na red će doći i prije, ako je riječ o hitnom slučaju ili u slučaju jake boli.

Što im savjetujete za postoperativno razdoblje, kako zaštititi ranu i spriječiti upalu?

Najčešće upute odnose se na to da odmah po zahvatu pacijenti ne smiju ispirati usta niti hladiti ranu izvana. Naravno, tu su i obvezne mjere higijene usne šupljine. Konci se skidaju nakon sedam do 10 dana. Ako dođe do upale, onda propisujemo antibiotik. Budući da može biti bolova, osobito nakon uklanjanja umnjaka, preporučamo analgetik po izboru (na bazi ibuprofena i sl.). Pacijent se potom javlja i dobiva termin za kontrolu. S pacijentima, iz iskustva u posljednja dva mjeseca, nismo imali većih komplikacija nakon zahvata.

Kako reagiraju pacijenti? Boje li se zaraze koronavirusom? Budući da radite u okružju punom aerosola, i Vi ste na prvoj liniji zaraze. Imate li povjerenja u opremu?

Da, imam potpuno povjerenje u opremu i ne bojim se zaraze. U prošlosti sam imao raznih pacijenata, među kojima su i oni sa HIV-om i hepatitisom. Ako poštujete sve mjere zaštite, onda nema razloga za strah, radi se samo o pojačanom oprezu. Smatram kako za strah nema opravdanja – pacijentu se usluga mora pružiti. Pacijenti su svjesni situacije, svi se držimo protokola i mjera zaštite i pozivam ih da i dalje ostanemo tako odgovorni.

(www.icv.hr, mlo, foto: privatni arhiv, ordinacija Šantić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content