Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, HVIDRA Virovitica obilježila 28. godišnjicu svog osnutka

Udruga HVIDRA Virovitica danas (subota) je obilježila 28. godišnjicu svog osnutka. Tim povodom predstavnici braniteljskih udruga, policije i lokalne samouprave odali su počast poginulim hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju u Virovitici.

U ime Virovitičko-podravske županije, počast poginulim braniteljima dao je župan Igor Andrović, u ime Grada Virovitice zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek Golinac, u ime Policijske uprave virovitičko-podravske načelnik Siniša Knežević i u ime Županijskog odbora za hrvatske branitelje VPŽ i Zajednice udruga i članova Hvidra VPŽ predsjednik Mato Bubaš.

IMG 1328 800x533 e1589624218994

Organizator ovog događaja, predsjednik Udruge HVIDRA Virovitica Mirko Poljanac, prisjetio se događaja koji su prethodili osnivanju ove braniteljske udruge.

-Početkom 1992. godine veći broj pripadnika Hrvatske vojske i policije je bio ranjen te je slijedio opravak, a za mnoge i dugotrajno liječenje, poteškoće s administracijom i ostvarivanjem prava su razlozi za inicijativu za osnivanjem Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou – rekao je govoreći o razlozima osnivanja HVIDRE Mirko Poljanac, koji je dodao da je osnivanje Virovitičkog ogranka uslijedilo vrlo brzo nakon osnutka krovne organizacije odnosno HVIDRA-e RH:

-Udruga Hvidra se na nivou Republike Hrvatske osniva u travnju 1992. godine, a prvi ogranak u Republici Hrvatskoj je osnovan u Virovitici 16. svibnja 1992. godine. Osnivači Udruge HVIDRA Virovitica su: Mile Bićanić, Dragutin Ihas, Zvonko Gorički, Antun Gutić, Tihomir Degmečić, Zvonimir Rengel, Mladen Černeli, Željko Domjanić, Siniša Novak, Zdravko Kovačev, Stjepan Kranjec i Josip Đureš. Slijedilo je osnivanje Udruge HVIDRA u srpnju 1992. godine u Slatini te u studenom 1992. godine u Orahovici. Kroz svoj rad Udruga HVIDR-a je mnogima pomogla pri rješavanju statusnih problema u ostvarivanju prava. HVIDR-a kao Udruga, ali i ratni vojni invalidi su bili i većinom kreatori prvog Zakona o hrvatskim braniteljima iz 1993. godine – rekao je Mirko Poljanac zahvalivši se svim braniteljima i drugim građanima koji su doprinijeli radu ove vrlo uspješne udruge, a posebne zahvale za dobru suradnju uputio je Gradu Virovitici, Virovitičko-podravskoj županiji i Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content