POTVRDIO TITULU PRVAKA Dalmatiner Merlin Grand šampion Hrvatske u ljepoti

Hrvatski kinološki savez potvrdio je Grand šampionat dalmatineru Merlinu (Croata Dals Moonlight Magic), u vlasništvu Andree Leš iz Svetog Đurđa. Grand šampion znači da je dva puta potvrdio titulu Prvaka Hrvatske u ljepoti. Iza ovog umiljatog točkastog ljubimca je već puno izložbenih uspjeha, pobjeda u pasmini, plasmana i pobjeda u VI FCI skupini i u Best In Show-u autohtonih pasmina.

Nije čudo, kako kaže preponosna vlasnica Andrea Leš, a koja se svog prekrasnog šampiona zaljubila, „na prvu točkicu“: i njegovi otac i majka, iz legla u Andrejinom vlasništvu, također su Grand šampioni Hrvatske u ljepoti. Andrea se danas može pohvaliti s čak dvadesetak prvaka u ljepoti, među kojima je i Vega kao svjetska šampionka, a njena kćer Angie nositeljica je titule najljepšeg ženskog šteneta na svijetu.

O najslađim točkicama na virovitičkom području pisali smo i prije dvije godine, kada smo javnosti predstavili uspješnu Andreu i njenu uzgajivačnicu, a novi uspjeh iskoristili smo za nastavak lijepe priče.

received 307082766951385

-Puno mi znači i sretna sam kad ostvarimo lijep rezultat, jer to je rezultat ljubavi prema pasmini i psu, rezultat truda i ulaganja, odnosno, svojevrsna potvrda da sam na dobrom putu – kaže Andrea, koja živi sa 7 čistokrvnih dalmatinskih pasa, svim šampionima u ljepoti, osim najmlađe, koja je tek napunila dvije godine. I za nju planira izložbenu karijeru.

Osim prvaka, kaže kako je i mnogo štenaca koji su se tijekom godina izlaganja na izložbama pasa okitili brojnim šampionskim titulama u zemljama u kojima žive i oko njih.

-Ako ćemo brojkom, onda bi to bilo dvadesetak prvaka ljepote, iz samo 5 legala. Psi iz najmlađeg legla su tek na putu do svoga naslova prvaka i pomno pratim njihov put. Uzgajivačima i vlasnicima mojih pasa su, osim njihove ljepote bitni i drugi čimbenici, a to je zdravlje roditelja i štenaca. Štence ne prodajem baš svakome tko nazove ili pošalje upit – kaže Andrea.

Novi vlasnik ipak mora pristati na određene uvjete držanja, prehrane, odgoja i aktivnosti sa štenetom. Dalmatinski pas je vrlo aktivan, vlasnik mu mora pružiti dovoljno svog slobodnog vremena i tjelesnih aktivnosti, vrlo je pametan i odan svojim ljudima.

– Svakog štenca nastavljam pratiti i dalje, jer sa svojim kupcima izgrađujem prijateljski odnos i na određeni način sam i dalje prisutna u životu svog šteneta, a kojih je danas po cijelom svijetu – kaže A. Leš, dodavši u šali kako je postala i „baka“ – ženke u Njemačkoj, Americi, Finskoj i Mađarskoj, iz njenog uzgoja, postale su majke.

received 269526817434314

ZBOG KORONE BEZ IZLOŽBI

Budući da su od veljače zbog pandemije koronavirusa otkazane sve izložbe pasa i manifestacije, Andrea je to vrijeme iskoristila za odmor, trening ljubimaca kod kuće, a možda je na putu, ističe i „točkasto“ potomstvo.

– Nadam se da je moja lijepa DiDi trudna, ima pet godina i više je nego zdrava i spremna za svoje prvo leglo.

Jako sam se dvoumila imati leglo ili ne, zbog novonastale pandemije, ponajviše jer je trenutno otežan transport štenaca, naročito u prekooceanske zemlje. No vjerujem da će se ta situacija raščistiti u sljedećih nekoliko mjeseci – ističe Andrea, koja kaže kako iz doba izložbi i natjecanja nosi lijepe uspomene.

Voli domaće, ali i međunarodne izložbe, jer je na njima, kaže, pobjeda slađa zbog velikog broja prijavljenih pasa. Pravi izazov vidi u Svjetskim i Europskim izložbama pasa (Euro dog show Celje, World Dog Show Salzburg, WDS Budapest, WDS Leipzig, WDS Amsterdam, EDS Wels), sve koje su već uspješno „odradili“.

dalmatineri

Iako su izložbe važne vlasnicima, psima koji ondje osvajaju medalje je svejedno, ističe.

– Pas ne zna što je izložba i što je natjecanje. Baš zato, želim da se na takvom događaju moj ljubimac dobro provede, da mu bude lijepo i ugodno, da upozna neke nove vlasnike i njihove njuškice. A ostalo, tko će što osvojiti – reći će sudac. Posebnu pažnju posvećujem štencima i mladim psima kad ih navikavam na izložbe pasa, što uključuje velik broj pasa i ljudi, buku, gužvu.

Tada mi nije bitan plasman, bitno mi je da se moje štene dobro provede i zabavi na izložbi te da bude opušteno i veselo – o pravoj nagradi kaže ova posvećena uzgajivačica, koja ističe kako su joj točkasti „slatkiši“ prvo kućni ljubimci, a tek onda psi za izložbe.

-Moram zahvaliti svom suprugu koji nastoji razumjeti moju ludost i opsesiju i ljubav prema psima, a i djeci koja ih jako vole i pomažu mi oko dnevnih potreba i aktivnosti pasa. Njihova pomoć mi je najdragocjenija u vrijeme kada imamo štence. Tada je u sve uključena baš cijela obitelj – poručuje ponosna Andrea Leš. (www.icv.hr, mlo, foto: K. Toplak, M. Lukačić, privatni arhiv)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content