POVRATAK U KLUPE Ministrica Divjak komentirala malo učenika u školama i najavila mogućnost online nastave i iduće godine

foto: screenshot, youtube

Nakon dva mjeseca nastave na daljinu, u školske klupe vratili su se učenici nižih razreda i to pod strogim mjerama i pravilima. U škole su jučer (ponedjeljak) ujutro mogli ući samo učenici i djelatnici. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u Dnevniku HTV-a komentirala je mali odaziv učenika u školama – piše tportal.hr

-Istina je da u 3. fazi otvaramo različite sektore, očekujemo liječnički pregled, poslugu u dućanima i kafićima, da rade tvornice, ali i očekujemo i da učenici budu u školama. Na žalost, svi su ovo vidjeli kao priliku za različite istupe, jako puno političara neodgovorno koristi ovu platformu i govori o nečemu nad čime nema ingerenciju. Zato pozivam roditelje i nastavnike da redovito prate internetske stranice Ministarstva, jer pravodobno i točno informiramo – poručila je Divjak za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Naglašava da se ne smije voditi interesna politika preko djece. Ministarstvu su se, rekla je, prošli tjedan javljali roditelji na čije su odluke pokušali utjecati ljudi iz škole, pojedini političari.

Nakon što su donesene odluke o točnim datumima i sadržajima državne mature poziva maturante da sve informacije prate isključivo putem službenih kanala i viber grupe Maturanti2020.

Od Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ministarstvo obrazovanja očekuje da provedbu mature uspješno obavi.

-Razumijem da je bilo puno pitanja i da puno informacija do maturanata, njih 33.000, nije dolazilo. U tom smislu sada je jako važno da jasno komuniciramo i da maturanti znaju koje izvore informiranja moraju pratiti – rekla je ministrica. Očekuje se da će se već sljedećeg tjedna u jednom segmentu otvoriti i strukovne škole.

-U stalnom smo kontaktu sa HZJZ-om vezano uz propisivanje uvjeta pod kojima će se izvoditi završni ispiti te praktični radovi, koji se ne mogu provesti online provesti u strukovnim školam – kaže.

Za online esej prijavilo se više od 13.000 maturanata.

-Ministarstvo je za taj probni esej imalo dva cilja – da maturanti dobiju priliku provjeriti svoje kompetencije za esej, imali su i edukaciju kako napisati dobar esej, te da se vidi koje su mogućnosti da se takvi ispiti provode online – objašnjava Divjak.

Predviđa se da će se i sljedeće godine dio nastave provoditi online.

-Možda se pokaže prilika da se i natjecanje učenika ili možda čak dijelovi mature izvode tako – rekla je.

Na pitanje zašto se školska godina ne privede kraju, odgovorila je da se prvo moraju postići ishodi učenja koji su predviđeni kurikulumima.

Smatra da se nastava na daljinu u najvećem dijelu izvodi dobro i zato je dobro da se nastavni proces završi u regularnom trajanju školske godine. Istaknula je da velika većina učitelja zaslužuje nagradu, i da će nagrađivanja biti i ove godine, što je planirano i u rebalansu proračuna. Smatra da vrlo malo fakulteta ima izgovor za provođenje dodatnih provjera prilikom upisa, osim u umjetničkim područjima.

(tportal.hr)