Rad trgovina već ove nedjelje? Trgovci ne vide prepreku, a sindikati kažu da je to nemoguće

Nacionalni stožer odlučio je ukinuti zabranu rada nedjeljom zbog povoljne epidemiološke situacije. U emisiji Hrvatskog radija ‘U mreži prvog’ Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a, ocijenio je da trgovine ne mogu otvoriti vrata već ove nedjelje, piše Tportal.hr.

– Ako se poštuje Zakon o radu, ovaj vikend ne bi trebali raditi jer se raspored mora najaviti tjedan dana unaprijed. Ako netko ne želi poštovati Zakon o radu, onda to podliježe sankcijama – ocijenio je Novosel.

– Ova epidemiološka mjera je bila za jednokratnu upotrebu i ne bih se osvrtao na nju. No, moram reći da od prosinca postoji kontinuitet razgovora, gdje smo na razini sindikata, i mi i Hrvatska udruga poslodavaca, naravno svatko posebno, razgovarali s Ministarstvom gospodarstva o pokušaju reguliranja rada u trgovinama nedjeljom i blagdanima. Sindikat nikada nije imao stav da se ne radi niti jedna nedjelja u godini. To nije prije svega ekonomsko pitanje. Radi se o stavu gotovo 90 posto članica sindikata trgovine, radnica, koje su kazale da im nedjelja treba kao dan u godini kada ne rade škole, vrtići, tradicija je u Hrvatskoj da se nedjelje provede u obitelji – rekao je Novosel.

– Neki će početi raditi. Sve ovisi o tome kako se poslodavci dogovore sa svojim zaposlenicima – smatra Dražen Oreščanin iz Udruge Glas poduzetnika.

Denis Čupić, direktor trgovačkog centra Westgate, pojasnio je stajalište trgovaca.

– Ako radnik i poslodavac konsenzualno utvrde da se može raditi, ne vidim prepreke da se u nedjelju ne radi, uz to i radno zakonodavstvo predviđa i višu silu, a ovakvo ukidanje ograničavanja s manje od sedam dana bi se pravno moglo tako tumačiti – u situaciji da imamo enorman pad prodaje, visoke zalihe sezonskih roba na policama te pitanje opstanka niza trgovaca u danoj gospodarskoj stvarnosti – poručio je Čupić za RTL.hr.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content