REAKTIVACIJA ZDRAVSTVENOG SUSTAVA Pacijenti se vratili na preglede, pretrage i terapije

Danas (ponedjeljak) je počela druga faza popuštanja epidemioloških mjera u sklopu koje je i reaktivacija zdravstvenog sustava. Opća bolnica Virovitica počela je s dijagnostičko- terapijskim postupcima i s operativnim programom, rekao je Dinko Blažević, ravnatelj Opće bolnice Virovitica.

Ažuriraju se liste čekanja pa je dio pacijenata, koji je imao ranije termine, danas pregledan kod liječnika specijalista.

-Dio pacijenata je već pozvan na preglede. Pacijente naručujemo u određenim vremenskim razmacima, kako bi izbjegli njihovo zadržavanje i grupiranje u hodnicima i čekaonicama. Sukladno ljudskim resursima, pokušat ćemo produžiti radno vrijeme ambulanti, o čemu će pacijenti biti pravovremeno obaviješteni – rekao je Blažević.

bolnica3

Istaknuo je kako su mjere osobne zaštite do daljnjeg na snazi, kako zbog zaštite samih pacijenata, tako i liječnika i osoblja.

Konkretno, pacijenti su dužni nositi maske prilikom dolaska u ambulante i u bolnicu, u bolnicu se ulazi isključivo putem trijaže i nakon punkta na ulazu, gdje im se mjeri temperatura.   Poštuje se broj pacijenata u čekaonicama, kao i pravilo dezinfekcije nakon svakog pacijenta.

Nadalje, pacijenti će se u što većem broju preusmjeravati preko dnevne bolnice i kirurgije i konzultacija s liječnicima specijalistima preko A5 uputnica, kako bi se skratilo vrijeme na preglede i što prije dobila potrebna medicinska usluga, naglasio je D. Blažević.

dom

PRVO NAZVATI

U županijskom Domu zdravlja primarna zdravstvena zaštita i dalje radi s pacijentima na način da se prvo telefonski jave svom liječniku obiteljske medicine, stomatologu, pedijatru ili ginekologu, a tek onda dođu na pregled.

– Tamo gdje je više ambulanti i ordinacija, imat ćemo trijažne sestre. Za samostalne ordinacije i dalje postoji sustav zvona. Termini se i dalje telefonski dogovaraju s liječnicima. Sve će čekaonice biti obilježene i moći će se koristiti svaka druga stolica, odnosno poštovati propisane mjere. Pedijatrija i ginekologija će povećati opseg svog rada u odnosu na sada, kao i stomatolozi, a koji će uz hitna stanja, s kojima su sad radili, zaprimati i one manje hitne slučajeve – rekao je dr. Ivica Fotez, ravnatelj Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije.

I on je naglasio kako je nužno da se u sustavu maksimalno zaštite i liječnici i osoblje te pacijenti i da pacijenti svakako na pregled ili terapiju dolaze s maskom. Ako nemaju uobičajenu zaštitnu masku, mogu koristiti i pamučnu, rekao je dr. Fotez.  -Za teške respiratorne bolesnike, maske ćemo sami osigurati – poručio je.

temp

Počinju i rehabilitacije. Zasad jedini rehabilitacijski bazen u slatinskom Domu zdravlja za vrijeme pandemije nije bio u funkciji, a sad će biti korišten samo za neophodne slučajeve.

-U bazenu će biti maksimalno po dva pacijenta. Započet ćemo s malo većim opsegom fizikalne terapije. Svaka druga ležaljka će biti u uporabi. Nakon svakog pacijenta slijedi dezinfekcija ležaljki i opreme, a naizmjenično će se koristiti parne ili neparne ležaljke, dok druge prolaze sustav dezinfekcije. Ritam će biti ipak usporeniji u odnosu na prije – rekao je dr. Fotez.

ZA KORONAVIRUS I DALJE U CABUNU

Ambulanta za Covid -19 u Cabuni i dalje ostaje kao izdvojeni dio pogona, za pacijente koji sumnjaju na zarazu koronavirusom. Ona je od početka pandemije na našem području prva linija obrane zaposlenih u zdravstvenom sustavu od potencijalne zaraze, budući da su se pacijenti sa sumnjom na koronavirus isključivo ondje upućivali.

– Gotovo svi uzorci, mogu reći, oko 90 posto, za koronavirus je tamo uzeto. Radimo od prvog dana po principu drive-ina. Čak i u slučaju lošeg vremena imamo terasu na kojemu možemo uzimati uzorke iz vozila. Zaštita je ondje na najvišem nivou, do sad se nije zarazio niti jedan naš djelatnik. Svi su testirani, budući da rade sa pacijentima sa sumnjom na koronavirus i nitko nije pozitivan, niti jedan liječnik, medicinska sestra ni spremačica – kaže dr. Fotez.

bolnica1

NA PREGLED I VAĐENJE KRVI 

Prvi dan popuštanja mjera iskoristila je Katica Maloča iz Virovitice.

– Jedva smo dočekali da bolnica počne ponovno raditi. Došla sam u mikrobiološki laboratorij zbog bolesti bubrega. Nadam se da će ubuduće biti sve u redu, znamo da će biti dobro, ako se budemo pridržavali pravila i mjera zaštite – rekla je K. Maloča koja je na vađenje krvi došla s maskom.

Franjo Fekete iz Virovitice kaže kako je već bilo vrijeme da se normalnije može ući u bolnicu. – Imao sam nekih problema, pa sad idem svaki tjedan na injekcije. Redovi su malo duži, ali što se može – kaže.

IMG 20200504 110649

Trudnici Katarini Švarbić iz Pitomače danas je bio zakazan prvi termin u Dnevnoj bolnici.

– Pri kraju sam trudnoće i došla sam u dnevnu bolnicu. Do sada sam bila u strogoj izolaciji. Bila sam kod kuće, nisam nikuda izlazila izvan dvorišta. Drago mi je što je bolnica opet otvorenija za pacijente, ali i dalje moramo paziti – poručuje Katarina. (www.icv.hr, mlo)

[g-gallery gid=”588693″]

 

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content