ŠKOLE I VRTIĆI KREĆU S “NORMALNIM” RADOM Razgovarali smo s ravnateljima s područja VPŽ: Evo kako će organizirati nastavu i boravak

U sklopu treće faze popuštanja mjera je i ponovno organiziranje nastave u nižim razredima osnovnih škola te pohađanje vrtića. Kako bi se vidjelo koliki broj roditelja planira djecu slati u škole i vrtiće te se sukladno tome organizirao siguran boravak djece, odgojno-obrazovne ustanove s područja Virovitičko-podravske županije provele su ankete.

Rezultati pokazuju da je velika većina roditelja odlučila da će njihova djeca i dalje pratiti nastavu na daljinu.

Nastava u školama od ponedjeljka, 11. svibnja, krenut će samo u Orahovici i Pitomači, te područnim školama u Turnašici, Otrovancu i Grabrovnici. Roditelji troje djece iz Područne škole u Rogovcu iako su prvotno planirali da njihova djeca pohađaju nastavu u školi, odustali su.

Škole na području Virovitice, Slatine i svih drugih općina, osim Pitomače, neće pohađati nijedan učenik.

skola nema
Foto: K. Toplak

OŠ Petra Preradovića Pitomača
Ravnatelj Igor Maresić: Naše škole imaju sve potrebne preduvjete za održavanje nastave

Na osnovu dobivenih informacija u Osnovnu školu Petra Preradovića u Pitomači, od ponedjeljka bi nastavu u školama trebalo pohađati ukupno 12 učenika i to dvoje učenika u matičnoj školi u Pitomači, dvoje u Područnoj školi u Turnašici, četvero u Područnoj školi u Otrovancu i četvero u Područnoj školi u Grabrovnici. No, kako je naveo ravnatelj škole Igor Maresić, situacija s prijavom djece na nastavu mijenja se iz dana u dan, tako da ovi podaci ne moraju pod svaku cijenu biti i konačni.

– Od prijavljenih ukupno 13 učenika, jedan roditelj je odustao tako da sad imamo 12 prijavljenih učenika. S obzirom da naše škole imaju sve potrebne preduvjete, jer radi se o novim zgradama propisno uređenim i opremljenim, uz naravno sve potrebne predradnje vezane uz pandemiju koronavirusa koje nalaže Stožer Civilne zaštite RH, bojazan od zdravstvenih opasnosti ne bi trebao postojati. Nastava za one učenike koji dođu u škole počet će u 8 sati i trajati po potrebi, prehrana za učenike matične škole bit će osigurana, dok u područnim školama nema prehrane. Razlog o relativno malom broju prijavljenih učenika valja tražiti i u tome da su učenici i roditelji zadovoljni s održavanjem nastave na daljinu – rekao je ravnatelj Igor Maresić napomenuvši da u školi primjenjuju različite načine održavanja nastave na daljinu, a sve po naputku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

-Kod razredne nastave način samog vrednovanja je vezan najviše uz aktivnost svakog učenika u pojedinim predmetnim područjima, a povratna informacija su zadaće, projektni zadaci i ostalo, dok je predmetna nastava od 5. do 8. razreda popunjena i ispitima provjere znanja. S tim u vezi primjenjuje se sistem ograničenog vremena rješavanja zadataka, a nakon kraćeg vremena dobivaju i povratne informacije koliko su ostvarili bodova i kako su ocjenjeni. Pretpostavljam da najveću brigu, a vezano uz novonastalu situaciju imaju zasigurno učenici završnih razreda škole, a shodno ovogodišnjem upisu u srednje škole – rekao je Igor Maresić napomenuvši da je već zaprimio neke upite vezano za to.

-Tu problema ne bi trebalo biti jer se već nekoliko godina upisi obavljaju „online“ i na taj način se učenik bez problema može prijaviti. Veći problem oko prijave imati će oni učenici koji su, prije nego je počela karantena, imali lošije ocjene, tako da će tu možda biti problema oko ispravljanja istih, ali vjerujem da će se potruditi da te ocjene isprave i da na taj način stvore preduvjet za upis u željenu srednju školu – zaključio je ravnatelj Igor Maresić.

150127 OTYSHS 851
Freepik

OŠ Ivane Brlić Mažuranić Orahovica
Ravnateljica Maja Škraba: U četvrtak ćemo održati sastanak i  dogovoriti sve uvjete

U Osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić Orahovica za povratak školu odobrenje je dalo 5 roditelja učenika razredne nastave i to svih koji pohađaju isti razred. Ravateljica Maja Škraba rekla je da će se škola maksimalno pripremiti i osigurati sve potrebne uvjete za pohađanje škole.

– U četvrtak ćemo održati sastanak vezan za razrednu nastavu i dogovoriti sve uvjete oko pohađanja nastave. Naravno, najvažnije je učenicima i učiteljima omogućiti sve uvjete koje propisuje nacionalni Stožer civilne zaštite – rekla je Škraba.

Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica
Ravnateljica Margarita Kovačević: Imamo sve uvjete i spremni smo

Ravnateljica Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica Margarita Kovačević ističe kako će u ponedjeljak u Posebnom programu za djecu s teškoćama u razvoju od jedne godine života do polaska u školu biti troje djece. U cijelom Programu je inače 11 djece.

– Imamo sve uvjete za rad s djecom, osigurali smo sva zaštitna sredstva i sredstva za dezinfekciju i spremni smo na pridržavanje svih mjera zaštite. S djecom će raditi dvije djelatnice, u smjeni od po tjedan dana. Roditelji će svakako dobiti kratke i detaljne upute vezano uz cijelu proceduru dolaska u COOR, preuzimanja djeteta i drugo – kaže M. Kovačević koja ističe kako će, sukladno vremenskim uvjetima, program nastojati provoditi na svježem zraku, u dvorištu i na igralištima Centra.

coor virovitica 2020 24

Dječji vrtić “Cvrčak” Virovitica
Ravnateljica Sandra Moslavac: Još uvijek ne znamo konačan broj polaznika

U Dječji vrtić “Cvrčak” Virovitica od ponedjeljka krenut će oko 50 djece, rekla je ravnateljica Sandra Moslavac i napomenula da se konačna brojka još ne može znati, sve dok roditelji ne pošalju ispunjene anketne listiće i potpišu suglasnost.

– Shodno zakonskim obvezama o posebnim uvjetima rada, bili smo dužni poslati roditeljima anketne listiće u kojima je točno opisan način rada vrtića u pandemijskim uvjetima, odnosno ispunjavanju svih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo radi sprječavanja zaraze i širenja koronavirusa. Shodno toj odluci roditelji neće moći ulaziti u vrtić niti se tamo zadržavati, a djeca raspoređena u manje grupe raditi će po izmjenjenom programu uz pridržavanje svih uputa. Sva djeca koja budu pohađala vrtić imat će osigurano sve što imaju i inače, od prehrane, nadzora, dnevnog odmora i ostalog, a radno vrijeme vrtića biti će od 6,30 do 15 sati i 30 minuta – rekla je ravnateljica Moslavac.

Dječji vrtić “Potočnica” Pitomača
Ravnateljica Marija Jakelić: Od ponedjeljka u vrtić kreće 51 dijete

Od ponedjeljka u Dječji vrtić “Potočnica” Pitomača krenut će 51 dijete, rekla je ravnateljica Marija Jakelić.

– Nakon što su roditelji bili obaviješteni o svim njihovim obvezama vezano uz dovođenje i odvođenje djece u dječji vrtić te mjerama sigurnosti kojih se moraju pridržavati, prema trenutnim podacima, u Dječji vrtić „Potočnica” krenut će 51 dijete – kaže ravnateljica Jakelić i dodaje kako je roditeljima sve oko organizacije rada vrtića za vrijeme trajanja izvanrednih mjera dostupno na web stranici vrtića.

Dječji vrtić “Bubamara” Gornje Bazje
Ravnateljica Krunčica Topolovčan: Prema prvim podacima od ponedjeljka dolazi 13 djece

U Dječjem vrtiću „Bubamara“ u Gornjem Bazju, koji pohađa 40 djece od ponedjeljka 11. svibnja u vrtić bi trebalo doći petero djece u jasličku skupinu, a osmero u stariju skupinu.

– Ovo su rezultati nakon prvih razgovora, a tek nakon donošenja roditeljskih suglasnosti za pohađanje vrtića znat ćemo stvaran broj djece koja će pohađati vrtić – rekla nam je ravnateljica Krunčica Topolovčan.

MG 3499

Dječji vrtić “Zeko” Slatina

Dječji vrtić „Zeko“ Slatina do sada je od roditelja 238 polaznika dobio 100 odgovora na anketu i njih se trećina izjasnila za pohađanje vrtića od 11. svibnja.

– Ako ostanemo na ovom omjeru bez problema ćemo ispoštovati sve preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vezano za rad vrtića. Djeca će ići u postojeće grupe, koje neće biti veće od devetero polaznika. Sa svakom skupinom radi dvoje odgajatelja i neće biti miješanja među grupama – rekli su nam u Dječjem vrtiću „Zeko“.

Dječji vrtić “Suncokret” Slatina

U drugom slatinskom Dječjem vrtiću „Suncokret“, koji osim u Slatini ima i odjel u Mikleušu napravili su anketu s roditeljima svih polaznika i od ponedjeljka bi vrtić u Slatini pohađalo četvero, a u Mikleušu troje djece.

Dječji vrtić “Palčić” Orahovica
Ravnateljica Borislava Kordoš: Djeca će biti podijeljena u dvije skupine koje se neće miješati

Prema provedenim anketama u ponedjeljak će 25 djece krenuti u orahovački Dječji vrtić “Palčić”, rekla je ravnateljica Borislava Kordoš. U skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Palčić je poslao roditeljima na potpis obrazac izjave, koju je do sada poslalo 15 roditelja.

– Djeca će biti podijeljena u dvije skupine koje se međusobno neće miješati, niti će se u njih primati nova djeca. Sa svakom skupinom djece će biti dva odgojitelja bez preklapanja smjena, a roditelji su se izjasnili u koliko sati će dovoditi svoje dijete u vrtić i kada će dolaziti po njega. Djeca će dolaziti u različito vrijeme, tako da ni roditelji neće međusobno biti u kontaktu, a vrijede pravila kako roditelji ne ulaze u zgradu vrtića već ih dežurni odgojitelj dočekuje na ulazu, preuzima dijete, vodi ga do garderobnih ormarića gdje se odlaže djetetova odjeća i obuća te obuvaju papuče, vodi dijete do sanitarnog čvora, peru ruke i tek tada dijete ulazi u sobu dnevnog boravka – kaže ravnateljica Kordoš te dodaje  kako će prije nego što roditelji dođu po dijete, odgojitelj dijete obući i obuti te ga izvesti pred ulaz vrtića i predati roditelju.

U vrtić treba dovesti potpuno zdravo dijete. Roditelji će biti upozoreni da svako jutro prije polaska u vrtić izmjere djetetu temperaturu i da ga u slučaju povišene temperature ne dovode u vrtić

-Naše sobe dnevnog boravka su velike, imamo mogućnost dobrog prozračivanja, iz svake sobe imamo direktan izlaz na natkrivene terase i na igralište. Svaka soba ima sanitarni čvor sa toplom vodom, što se traži u preporukama. Obroke ćemo kao i do sada posluživati u sobama dnevnog boravka, a broj djece koja će spavati u vrtiću je mali, pa neće biti problema razmaknuti krevete na udaljenost od 2 metra. Od prvog dana dolaska u vrtić naša jaslička djeca spavaju uvijek u istom krevetu sa svojim imenom. Cijeli vrtić je dezinficiran, igračke također i k tome još i sortirane na način da smo smo djeci na dohvat ruke ostavili samo one igračke koje se mogu lagano dezinficirati, što će spremačica i odgojitelji činiti svakodnevno. Uglavnom, učinit ćemo sve da djeca budu sigurna, zaštićena i ostanu zdrava, ali ni zaposlenici vrtića nisu otporni na ovaj opasni virus, te stoga molimo roditelje da se i oni ponašaju odgovorno i u skladu sa svim propisanim mjerama – zaključila je Kordoš.

U Dječjem vrtiću u Suhopolju još uvijek kontaktiraju roditelje te će u petak znati broj djece koja će pohađati vrtić, rekla je ravnateljica Ivanka Škala.

Podatke ćemo ažurirati kako budu pristizali.

(www.icv.hr, bs, mš, vg, ml, mlo; foto: I. Bedeković)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content