Strukovna grupa poljoprivrede: Pandemija koronavirusa nije imala značajniji utjecaj na poljoprivrednu proizvodnju u našoj županiji

U Poduzetničkom inkubatoru Virovitičko-podravske županije u Virovitici u četvrtak je održana prva ovogodišnja sjednica Strukovne grupe poljoprivrede Županijske komore Virovitica. Osim predsjednika grupe Ivana Gojevića te predsjednika HGK – Županijske komore Virovitica Zlatka Pleše sjednici su nazočili i pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok te u ime domaćina direktorica Poduzetničkog inkubatora Neda Martić.

Očekivano, prva točka dnevnog reda bio je osvrt na cjelokupnu situaciju u poljoprivredi vezano uz koronavirus. Zaključak sa sjednice je da je pandemija imala utjecaj na cvjećarstvo i povrtlarstvo, odnosno na one poljoprivredne kulture koje se zbog izostanka rada tržnica nisu mogle prodavati, dok su ostale poljoprivredne kulture ostale pošteđene.

Predsjednik HGK – Županijske komore Virovitica Zlatko Pleša naglasio je da Ministarstvo poljoprivrede raznim mjerama pomaže poljoprivrednicima, posebno onima kojima je u ovo vrijeme pandemije koronavirusa ipak umanjena zarada, a to se posebice odnosi na povrtlare i cvjećare.

IMG 20200528 110712

– Zadovoljni smo što Ministarstvo raznim mjerama potiče poljoprivrednike da se i dalje bave svojim poslom, a jedan od vidova pomoći je i nedavno poslan dopis većim poslovnim subjektima koji se sami bave poljoprivrednom proizvodnjom o osnivanju kreditne linije Ministarstva poljoprivrede u suradnji s HBOR-om, odnosno fonda iz kojega bi se povoljnim kreditima pomoglo poljoprivrednicima da ovu krizu što bolje prebrode. Tim povodom poljoprivrednici su dobili upitnik da sami predlože na što bi se trebalo staviti akcent i o kojem bi se iznosu radilo – rekao je Pleša.

– Virovitičko-podravska županija pomaže svojim poljoprivrednicima ne samo sada u ovo vrijeme pandemije koronavirusa, nego i u drugim problemima s kojima se suočavaju, a poseban naglasak stavlja na mlade poljoprivrednike, odnosno poticanje poljoprivredne proizvodnje u ruralnim dijelovima županije – rekao je tom prigodom pročelnik Bojan Mijok, istaknuvši samo neke od interventnih mjera za gospodarstvo i poljoprivredu.

– Donijeli smo paket mjera za poljoprivrednike koji je u fazi provedbe, a drugi dio provedbe krenut će krajem lipnja. Imat ćemo raspisivanje programa potpora maloj vrijednosti u poljoprivredi na koji će se moći javiti svi poljoprivrednici s područja naše županije za kupovinu opreme i svega ostalo što je potrebno, odnosno kompletnu poljoprivrednu proizvodnju i manipulaciju poljoprivrednih proizvoda. Svaki poljoprivrednik moći će ostvariti do 50 posto potpore na svoje ulaganje, a ne više od 10.000 kuna po poljoprivredniku. Tu smo konkretno izišli u susret mladim poljoprivrednicima vodeći se kriterijima kao prema programu ruralnog razvoja i gdje će moći ostvariti 15 tisuća kuna, odnosno 5 tisuća kuna više, odnosno 70 posto povrata – istaknuo je jednu od mnogih mjera pomoći VPŽ našim poljoprivrednicima.

IMG 20200528 110659

Kako je tom prigodom rekao predsjednik Strukovne grupe poljoprivrede Ivan Gojević, veću štetu od korone učinile su relativno loše vremenske prilike koje su se odrazile na pojedine kulture, u prvom redu uljanu repicu koja je ove godine značajno podbacila.

– Proizvođači uljane repice pod kojom je posijano puno naših godina ove je godine zbog loših vremenskih prilika podbacila, soja je nešto slabija nego prošle godine, a ostale ozime i proljetne kulture su dobre, no o samim prinosima još ne možemo govoriti – rekao je Ivan Gojević te naglasio da su naše najvažnije poljoprivredne kulture u dobrom stanju.

IMG 20200528 110703

– Bilo je važno obavljati sjetvu ozime pšenice na vrijeme, a oni koji su to poštivali, neće imati nikakvih problema. Pšenica se dolaskom toplijega vremena, ali i kvalitetnom prihranom koju obavljaju poljoprivrednici, dobro oporavila od zime. Vjerujem da neće biti nikakvih problema s urodom i da će svi na kraju biti zadovoljni. Isto se odnosi i na ječam i raž, a i kamiličari mogu biti zadovoljni svojim urodom, kao i duhanci. Što se tiče proljetnih kultura, odnosno kukuruza i suncokreta tu također možemo biti zadovoljni, dok je šećerna repa zbog korova nešto slabija, kao što je to situacija i sa sojom – rekao je Ivan Gojević pojasnivši da su loše vremenske prilike utjecale na pojačanu pojavu štetnika i korova što zahtijeva i intenzivnije prskanje.

– Svjesni smo da učestalije prskanje protiv štetnika i korova može utjecati na sjetvu onih kultura koje su u blizini, te na njih zbog vjetra mogu doći insekticidi i ostala zaštitna sredstva. Stoga bih još jednom zamolio naše poljoprivrednike da budu uviđavni jedni prema drugima i da ne obavljaju u isto vrijeme prskanje i sjetvu – naglasio je Ivan Gojević.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content