U Kozicama počeli radovi na gradnji spomenika u čast poginulim hrvatskim vitezovima Ivici Filkoviću i Perici Sabi

Jučer je u slatinskom prigradskom naselju Kozice obilježen početak radova na gradnji spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Ivici Filkoviću i Perici Sabi.

Nositelj projekta je Udruga HVIDR-a Slatina, koji se financira sredstvima putem natječaja osigurana iz Ministarstva hrvatskih branitelja u visini 50.000 kuna, dok je Grad Slatina darovao zemljište za njegovu gradnju te će iz svog proračuna projekt financirati s 10.000 kuna.

Inicijativa za gradnju Spomenika potekla je iz Mjesnog odbora Kozice, dok je projektnu dokumentaciju, odnosno prijavu za natječaj izradio je i predao Kozičanin Josip Hetrih, a vizualni izgled spomenika izradila je projektantica Samanta Rešetar.

IMG 7318

Spomenik hrvatskim vitezovima koji su svoje živote položili na oltar domovine, Ivici i Perici kao neizbrisiv trag sjećanja na Domovinski rat i izgubljene živote ove dvojice heroja bit će smješten ispred crkve sv. Roka u Kozicama, gdje je sve nazočne pozdravio predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Ilija Nikolić te se tom prigodom zahvalio svima zaslužnima za ostvarivanje ovoga projekta.

Nazočne su prigodnim riječima pozdravili i predsjednik Mjesnog odbora Kozice Dario Medved, predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš, zamjenik slatinskog gradonačelnika Bojan Plantak, a radove je simbolično, prvim otkopom komada zemlje, otvorio stručni savjetnik Ministarstva hrvatskih branitelja Područne jedinice Virovitica Anto Krišto.

Izvođač radova izgradnje spomenika je Klesarski obrt Petrinjak iz Slatine.

Ivica Filković bio je pripadnik specijalne policije bjelovarsko-bilogorske Policijske uprave koji je poginuo kod Sirača 19.7.1991. godine, a Perica Sabo kao pripadnik 136. slatinske brigade HV poginuo je u četničkoj zasjedi 27.11.1991. godine kod Čojluga. (www.icv.hr, adf, mf; foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”588488″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content