U Virovitici javnozdravstvenom akcijom “Udahni život zdravim plućima” obilježen Svjetski dan nepušenja

U Virovitičko-podravskoj županiji već se niz godina obilježava Svjetski dan nepušenja, a u tome svakako najveći doprinos daje Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. Podršku ovim aktivnostima pruža i Povjerenstvo za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije.

Ove je godine Svjetski dan nepušenja u našoj županiji ponovno obilježen javnozdravstvenom akcijom pod nazivom „Udahni život zdravim plućima“.

Zbog izvanredne situacije uzrokovane rizikom od zaraze koronavirusom, akcija je održana u Virovitici na javnom prostoru ispred Gradske knjižnice i čitaonice uz pridržavanje svih važnih epidemioloških mjera predostrožnosti. Ususret Svjetskom danu nepušenja, koji se inače u svijetu obilježava 31. svibnja, bio je postavljen štand na kojemu su stručnjaci Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja i Djelatnosti javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije zainteresiranim građanima objašnjavali rizike pušenja i prednosti nepušenja za zdravlje, a tom prigodom građanima su podijeljeni i prigodni edukativni leci kako bi ustrajali u brizi za svoje zdravlje.

IMG 4650 1

Zbog navedenih epidemioloških mjera i ograničenja ove godine tradicionalna biciklijada po dijelu Virovitičko-podravske županije, koja je inače bila organizirana u suradnji s Klubom za ekspedicionizam i sport (KEKS) iz Virovitice, nije održana. Međutim, suradnja Zavoda za javno zdravstvo i KEKS-a se ipak nastavlja te su u ime nastavka suradnje članovi KEKS-a preuzeli biciklističke dresove koje će u narednim aktivnostima, kada situacija dopusti, koristiti u promociji zdravlja. Dresove su im uručili župan Igor Andrović i ravnatelj Zavoda Miroslav Venus.

IMG 4681

Ovom se javnozdravstvenom akcijom željelo skrenuti pažnju javnosti na veliki javnozdravstveni problem štetne upotrebe duhanskih proizvoda, ohrabriti nepušače u nepušenju i potaknuti pušače na prestanak pušenja, pa su svi bili pozvani dati svoj doprinos ovome cilju i tako osvijestiti važnost skrbi o vlastitom zdravlju.

(zzjzvpz.hr; foto: M. Šolc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content